Jurnalistă: Rusia a început din urmă cu aproximativ zece ani să lucreze pentru "pregătirea" lui Călin Georgescu
În opinia mea, Rusia a început din urmă cu aproximativ zece ani să lucreze pentru "pregătirea" lui Călin Georgescu, scrie pe Facebook, jurnalista Melania Cincea.
Ea reaminteteşte că în vara lui 2014 Aleksandr Dughin, fondator al Mişcării Eurasia şi ideolog al lui Vladimir Putin, a venit în România, unde s-a întâlnit cu un cerc restrâns, printre ei fiind şi Călin Georgescu.
În 2016, "Călin Georgescu publică ediţia a doua, revizuită, a cărţii sale "Cumpăna României. Proiectul meu de ţara este: hrană, apă, energie, gândit pe baza conceptului de dezvoltare durabilă". Acest volum stă, acum, la baza programului său de preşedinte.
În acelaşi an 2016 – aflăm acum din raportul SRI – au fost create 797 dintre conturile de Tik Tok care au format iniţial reţeaua de susţinere, ajunsă între timp la 25.000. Aceste conturi au avut o activitate foarte redusă până în 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea, pentru a influenţa alegerile prezidenţiale", arată ea.
"Tot în 2016, o companie de advertising digital cu legături la Kremlin, AdNow – aflăm dintr-o investigaţie a jurnalistului Victor Ilie – începe să pompeze bani înspre România, plătind sute de publicaţii şi influenceri şi două televiziuni, România TV şi Realitatea Plus, cele care au ridicat pe soclu toţi "suveraniştii", iar acum, pe Călin Georgescu. Cel puţin două milioane de euro – aceasta este doar suma identificată de Fiscul român – au fost direcţionaţi în perioada 2016-2024 către site-urile acestor televiziuni, către influenceri conspiraţionişti şi publicaţii cu conţinut de extremă dreapta. Toţi aceştia îl promovează pe Călin Georgescu. Ca o paranteză, AdNow are sediul în aelaşi imobil din Londra în care mai au sediul o firmă a hackerilor ruşi de stat GRU, o firmă a unui văr al lui Vladimir Putin şi alte câteva companii cu legături până la Kremlin.
Tot în 2016, propaganda oficială a Moscovei îl numea „creator de istorie” şi „şansa României”. Era anul când numele său fusese vehiculat pentru funcţia de prim-ministru, ca premier tehnocrat, la propunerea Federaţiei Societăţii Civile Româneşti, o organizaţie care felicitase Rusia pentru anexarea Crimeei", mai punctează jurnalista.
"Pacea în viziunea lui Georgescu (sau a Moscovei) e garantată, probabil, prin ieşirea României din NATO şi intrarea benevolă în graţiile agresorului de la est. Este o idee care gravitează în jurul altei naraţiuni a propagandei ruse, neutralitatea, care vizează, de fapt, decuplarea României de NATO", arată ea.
"În programul de preşedinte asumat de Călin Georgescu nu există nicio trimitere explicită la viziunea sa faţă de relaţiile ţării cu UE, cu SUA, ca partener strategic al nostru, cu NATO, la modul în care se raportează la situaţia din Ucraina şi la procesul de integrare în UE al Republicii Moldova. Vorbeşte, în schimb, despre, atenţie!, spaţiul eurasiatic – o sintagmă din ideologia Kremlinului – unde, spune el, România „trebuie să-şi afirme vocaţia de punte de legătură şi spaţiu de dialog şi complementaritate” între estul şi vestul acestui spaţiu.
Ideea eurasianismului îi aparţine lui Aleksandr Dughin, în viziunea căruia imperiul eurasiatic – la care visează Putin şi pe care Georgescu îl aduce în programul său de preşedinte –, ar trebui să se întindă de la Dublin până la Vladivostok.
Georgescu mai vorbeşte şi despre "reconstrucţia României" care presupune o schimbare de – atenţie, din nou! – sistem „deoarece pe scheletul actual nu se poate construi cu adevărat”. Adică, actualul sistem, democratic, capitalist, va fi spulberat pentru a fi înlocuit cu altceva. Cu ce? Cu un sistem de sorginte comunistă, pentru că de aici îşi trag seva ideile lui Călin Georgescu, idei care se regăsesc în acelaşi program de preşedinte: suveranism-distributism, egalitarism, naţionalizări, înfiinţare de bănci populare şi cooperative de producţie, răspândirea bunăstării pe scară largă, reîntoarcerea la rădăcini, construirea stării mentale şi morale a poporului român, adică a "omului nou"' subliniază Cincea.
"Votul dat acestui candidat înseamnă bătaie de joc la adresa a tot ceea ce poporul român a obţinut, cu sânge, în decembrie 1989 şi mai înseamnă distrugerea propriului viitor", concluzionează jurnalista.