Jurnalist român: ”Pavel Filip va fi candidatul puterii la prezidenţiale”(video)

"În toamnă la alegerile prezidenţiale, candidatul puterii va fi actualul premier Pavel Filip, iar contracandidatul va fi Igor Dodon, omul des plimbat pe la Moscova", a afirmat jurnalistul Doru Dendiu în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, referindu-se la algerile din R.Moldova
Doru Dendiu la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului
Doru Dendiu la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”La toamnă avem de ales între un om al business-ului rusesc nedeclarat, actualul premier Pavel Filip, din a cărui direcţie se fac presiuni în favoarea unor oameni de afaceri din Moscova pentru a face rabat de la Acordul de Asociere, şi un om declarat al ruşilor, Igor Dodon”, a afirmat Doru Dendiu.

În opinia sa, este nerealist să discutăm despre un candidat comun al forţelor de dreapta sau al unioniştilor pentru că ”din păcate la Chişinău sunt foarte multe orgolii”.

Pe de altă parte, jurnalistul s-a referit şi la pericolul federalizării R.Moldova, arătând că acţiunile Rusiei din ultima perioadă legate de Transnistria ar putea fi doar un element de presiune în perspectiva prezidenţialelor care vor avea loc în această toamnă.

”Se observă o creştere semnificativă a acţiunilor militare ale trupelor ruse în regiunea transnistreană. 2-3 exerciţii majore au avut loc în vara asta. Sigur forţele sunt la nivelul a 100-400 de oameni. Este vorba despre miltari transnistreni şi din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), ofiţeri ruşi. Este vorba şi despre recrutări ale armatei ruse pe teritoriul Transnistriei. În cadrul ultimelor exerciţii militare s-a cerut creşterea numărului personalului medical în spitalul din Tiraspol”, a explicat el.

Dendiu consideră că ”ruşii sunt o minoritate, ca populaţie, în R.Moldova, dar ca putere politică şi economică sunt dominanţi. Tot ce se exportă şi se importă în R.Moldova este controlat de Federaţia Rusă. În R.Moldova se sifonează cel puţin 3 miliarde de euro pe an, de 20 de ani”.