Jurist rus: Toţi cei implicaţi la Raportul lui Nemţov se află în pericol, fiind urmăriţi şi anchetaţi
O nouă ediţie a raportului lui Boris Nemţov „Putin. Război” va fi distribuit începând cu luna iulie.
Opoziţia speră să poată tipări cât mai multe exemplare, care urmează să fie distribuite în aproximativ 15 regiuni ale Federaţiei Ruse. Potrivit juriştilor însă, toţi cei care vor fi implicaţi în distribuirea acestui raport ar putea intra în temeiul legislaţiei privind divulgarea de secrete de stat.
Cea mai mare dificultate a fost nu atât adunarea de fonduri cât găsirea tipografiilor care să vrea să tipărească acest raport, a menţionat activistul mişcării „Solidarnosti”, Vsevolod Chagaev. Plus că cea care a tipărit primul raport nu a dorit să se implice şi la al doilea.
Chagaev a refuzat să dea numele vreunei tipografii cu care a reuşit sa să negocieze, menţionând doar că le-au selectat în baza principiului „rezistente la stres”. „Ne-am adresat acelor tipografii care l-au ajutat pe Alexei Navalny, au participat la publicarea ziarului „Gazeta populară”, etc.”
„Deşi, site-ul ne era zilnic atacat, am reuşit totuşi să adunăm suma de 900 de mii de ruble”, a anunţat Ilya Yashin, cel care a lucrat la raport după moartea lui Nemţov, pe pagina sa de Facebook, relatează gazeta.ru.
Potrivit lui Yashin, raportul va fi distribuit în 15-16 regiuni în care există organizaţii susţinători ai RPR-Parnas şi „Solidarnosti”. De aceasta se vor ocupa voluntarii, care deja sunt pregătiţi. Aceştia urmează să distribuie rapoartele doar celor care le vor citi cu siguranţă, căci sunt prea puţine pentru a fi risipite la stânga şi la dreapta.
De menţionat că distribuirea raportului implică anumite riscuri, chiar şi pentru sponsori. „Chiar şi cei care au donat bani pentru campania lui Alexei Navalny au primit vizite de la anchetatori”, a punctat Yashin.
„Potrivit juriştilor, faptul că anumite informaţii considerate secrete de stat, au fost făcute publice, nu înseamnă că n-ar mai fi secrete. Astfel că, toţi cei care au fost şi sunt implicaţi în distribuirea raportului se află în pericol. Nu pot să zic că este ceva legitim, dar că se întâmplă destul de frecvent, e sigur”, a subliniat pavlov.
La sfârşitul lunii mai, Vladimir Putin a semnat un decret potrivit căruia pierderile suferite de Ministerului Apărării pe timp de pace şi în timpul unor operaţiuni speciale sunt considerate secrete de stat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.