Criza din Ucraina: Forţele separatiste pro-ruse ucid 5 soldaţi ucraineni
alte articole
Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat sâmbătă că luptătorii separatişti pro-ruşi au deschis focul cu mortiere de calibru de 83 mm în apropierea oraşului Marjinka din estul Ucrainei.
Lisenko a adăugat că separatiştii au comis şi alte provocări în apropierea oraşului Lugansk, susţinând că atacul reprezintă o încălcare a armistiţiului fragil încheiat între guvernul ucrainean susţinut de Occident şi luptătorii separatişti din estul Ucrainei, care sunt susţinuţi de Rusia.
Cinci soldaţi au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi, a adăugat Lisenko.
“Este cel mai mare număr de victime în ultimele două luni”, a declarat Lisenko, conform New York Times. “Toate pierderile sunt legate de lupte cu grupuri de sabotaj”.
Oficialii separatişti au declarat sâmbătă că soldaţii ucraineni au lansat proiectile de tanc şi mortiere în apropierea aeroportului Doneţk şi a oraşului Horlivka, a raportat agenţia separatistă de ştiri DAN.
Violenţele au avut loc înaintea celei de-a doua runde de alegeri pentru primari în fosta republica sovietică, programate să aibă loc duminică, în cadrul cărora primarul actual al Kievului, Vitali Klitschko, candidează pentru a fi reales. Scrutinul, totuşi, a fost boicotat în estul Ucrainei, unde forţele pro-ruse au ameninţat că îşi vor desfăşura propriile lor alegeri.
În acelaşi timp, observatorii din cadrul Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au susţinut că tensiunile continuă să crească în estul Ucrainei.
Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.
Luptele sporadice şi neînţelegerile aparent ireconciliabile generate de viitorul statut al regiunilor ucrainene pro-Rusia în cadrul unei Ucraine unite înseamnă că procesul de pace, care ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, va fi extins până în 2016.
SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.
Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.
Conflictul separatist din estul Ucrainei a luat până acum vieţile a peste 8.000 de oameni.