Judecătorul Mircea Moldovan, judecat în dosarul lui Dan Adamescu, vrea să demisioneze din magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ), în imagine, şedinţa în plen
Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ), în imagine, şedinţa în plen (Epoch Times România)

Judecătorul Mircea Moldovan de la Tribunalul Bucureşti, care a fost trimis în judecată alături de trei colegi şi de omul de afaceri Dan Adamescu în dosarul privind diverse intervenţii în cauze de insolvenţă, a depus o cerere la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a i se aproba demisia din magistratură.

Cererea judecătorului va fi discutată în şedinţa de plen a CSM de joi.

În ziua de 24 iunie, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, judecători la Tribunalul Bucureşti, şi pe omul de afaceri Dan Adamescu, într-un dosar privind intervenţii în cauze de insolvenţă. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, în stare de libertate, omul de afaceri Iosif Armaş.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă au fost arestaţi preventiv 30 de zile, conform unei decizii luate marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Dan Grigore Adamescu este acuzat de două fapte de dare de mită, iar Iosif Armaş pentru trei fapte de dare de mită.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii. Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide în privinţa modalităţilor de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Magistraţii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru au fost suspendaţi din funcţie de Secţia pentru Judecători a CSM, după ce au fost trimişi în judecată.