Judecătorii din CSM reclamă implicarea politicienilor în justiţie

Şedinţă la Consiliul Superior al Magistraturii,(CSM)
Şedinţă la Consiliul Superior al Magistraturii,(CSM) (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
18.01.2013

Într-un comunicat de presă făcut public joi, magistraţii reclamă implicarea politicului în justiţie. Secţia pentru Judecători a CSM cere ca întreaga clasă politică, precum şi reacţiile publice, să nu se mai implice în problemele din justiţie.

Situaţia a fost sesizată şi de Comisia Europeană, iar scandalul de la CSM privind alegerea vicepreşedintelui ar putea afecta raportul MCV care ar trebui realizat la sfârşitul lunii ianuarie, afirmă reprezentanţi ai Comisiei.

Ca urmare, magistraţii anunţă totodată că vor transmite un raport în acest sens forurilor europene.

Semnatarii comunicatului au făcut un apel către toate instituţiile publice, către clasa politică şi către societatea civilă să "evite orice fel de interferenţe în desfăşurarea firească şi legală a acestor demersuri".

"Orice ingerinţe reprezintă o directă ameninţare a independenţei sistemului judiciar", mai relevă documentul citat.

"Respingem introducerea în dezbaterile publice a unor false teme de discuţie precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politică a justiţiei. Reamintim că situaţia actuală este o problemă internă a sistemului judiciar, iar acesta dovedeşte, prin demersurile promovate, capacitatea de a rezolva actuala criză", se mai precizează în comunicat.

PDL: Intenţia USL de modificare a statutului parlamentarilor poate genera prejudicii ţării

Intenţia celor de la USL de a modifica statutul senatorilor şi deputaţilor privind imunitatea parlamentară poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european, este de părere preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, relatează Realitatea TV.

"Atrag atenţia reprezentanţilor USL cu privire la intenţia de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor care vizează imunitatea parlamentară, că acest aspect poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european. Aceste modificări preconizate a fi aprobate ar crea un statut privilegiat parlamentarilor comparativ cu cel al cetăţenilor de rând. Deşi, în mod normal imunitatea parlamentară ar trebui restrânsă, membrii USL, traumatizaţi fiind probabil de evenimentele petrecute în mandatul anterior, se gândesc acum la diverse modalităţi de obstrucţionare a justiţiei", a precizat Daniel Buda.

Plenul Parlamentului ar urma sa fie convocat în sesiune extraordinară pentru săptămâna viitoare pentru modificarea Statutului parlamentarilor.

Comisia Europeană: Raportul MCV va fi afectat de conflictul din CSM

Este probabil ca scandalul din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să se reflecte în raportul MCV, care urmează să fie prezentat până la sfârşitul lunii ianuarie, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

Respingem introducerea în dezbaterile publice a unor false teme de discuţie precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politică a justiţiei.

Oficialul european a adăugat că în raport va fi menţionată totodată şi metoda de numire a procurorului şef şi a şefului DNA .

"Suntem la curent cu problema de la CSM, dar nu pot comenta asupra unor subiecte punctuale. Cred că e de aşteptat ca această problemă să fie acoperită de raportul MCV. "Procedura nominalizării procurorului general şi al procurorului-şef al DNA va fi de asemenea menţionată în raport. Nu vom comenta asupra numelor înaintate, ci procedura", a declarat Gray, citat de B1 TV.

Scandalul din CSM gravitează în jurul recent alesului preşedinte Oana Schmidt-Hăineală, a cărei demisie de onoare a fost cerută din nou marţi, de către Secţia de judecători din consiliu.

Oana Schmidt-Hăineală a exclus posibilitatea unei demisii şi a anunţat că nu are nici cea mai mică intenţie să renunţe la funcţia de preşedinte al CSM.

În vederea desemnării noilor şefi de la ÎCCJ şi DNA, ministrul Mona Pivniceru i-a nominalizat în decembrie 2012 pe Niţu Tiberiu Mihail şi Irimie Ioan, cu toate că aceştia au primit aviz negativ din partea CSM.

Raportul MCV este esenţial pentru România, întrucât poate influenţa decisiv aderarea României la spaţiul Schengen şi accesul la fondurile europene.

Preşedintele CSM a discutat cu secretarul general adjunct al CE despre MCV

Preşedintele CSM, Oana Andrea Schmidt-Hăineală, a avut, marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Michel Servoz, precum şi cu reprezentanţi ai Secretariatului General, discuţiile vizând îndeplinirea obiectivele asumate de România în cadrul MCV.

Potrivit unui comunicat al CSM, întrevederea se înscrie în cadrul dialogului constant purtat de Consiliul Superior al Magistraturii cu experţi ai Comisiei Europene, expresie firească a componentei „Cooperare” din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

S-au discutat recentele evoluţii privind îndeplinirea obiectivelor asumate de România în cadrul MCV: consolidarea capacităţii instituţionale a Consiliului Superior al Magistraturii, operaţionalizarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie cu personalitate juridică proprie şi independenţă operaţională, punerea în aplicare a noilor coduri, resursele umane alocate sistemului judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor