Judecător american "tulburat" să afle că Google colectează date şi în modul "incognito"

(Captură Foto)

O judecătoare de district din San José, California, a declarat că este „tulburată” de practicile de colectare a datelor ale companiei Google, după ce a aflat că gigantul hi-tech colectează şi foloseşte date de la utilizatori inclusiv în aşa-numitul mod „incognito” al browserului Chrome şi a cerut explicaţii „despre ce face Google, exact”, potrivit Bloomberg.

Într-un proces de acţiune colectivă, care descrie pretenţiile Google de navigare în mod privat drept „înşelăciune” şi „solicită despăgubiri de 5.000 USD pentru fiecare dintre milioanele de persoane a căror confidenţialitate a fost compromisă din iunie 2016”, judecătorul Lucy Koh a declarat că este „neobişnuit” ca o firmă să facă „un efort suplimentar” pentru a colecta date despre utilizatori, dacă nu foloseşte de fapt informaţiile pentru publicitate direcţionată sau pentru a crea profiluri de utilizator.

Koh are o lungă istorie de conflicte cu subsidiara firmei Alphabet Inc., forţând anterior compania din Mountain View, California, să publice date despre scanarea e-mailurilor în scopul publicităţii direcţionate şi al construirii de profiluri.

În acest caz, Google este acuzat că foloseşte fragmente din codul său în cadrul site-urilor web care utilizează serviciile de analiză de trafic şi publicitate pentru a descărca istoricul de navigare - presupus privat - al utilizatorilor şi a trimite copii ale acestuia către serverele Google.

Google face să pară că modul de navigare "incognito" - privată - ar oferi utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor, i-a spus lui Koh avocatul care reprezintă utilizatorii, Amanda Bonn. În realitate, „Google menţionează că practic puteţi face foarte puţin pentru a ne împiedica să vă colectăm datele şi asta ar trebui să presupuneţi că facem”, a spus Bonn.

Andrew Schapiro, avocat al lui Google, a susţinut că politica de confidenţialitate a companiei „dezvăluie în mod expres” practicile acesteia. "Colectarea de date în cauză este publică", a spus el. Un alt avocat al lui Google, Stephen Broome, a declarat că proprietarii de site-uri web care contractează cu compania pentru a utiliza serviciile de analiză sau alte servicii sunt foarte conştienţi de colectarea de date descrisă în proces", transmite Bloomberg.

Dar Koh susţine că firma păcăleşte în mod conştient utilizatorii dându-le impresia că informaţiile lor nu sunt transmise companiei.

„Vreau o declaraţie de la Google cu privire la informaţiile pe care le colectează de pe websitul Tribunalului şi motivul pentru care le colectează”, a cerut Koh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe