Australia votează legea de compensare a publicaţiilor de către platformele social media

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

O lege controversată privind plata pe care giganţii platformelor sociale ar trebui să o acorde publicaţiilor online şi care a determinat Facebook să blocheze conţinutul de ştiri din Australia va intra în curând în vigoare după ce Parlamentul australian a votat-o joi, cu unele modificări.

Legea privind plăţile către mass-media impune companiilor Google şi Facebook un cadru în care publicaţiile eligibile din Australia, cu un venit minim de 150.000 USD, pot începe negocieri cu giganţii social media pentru plata conţinutului lor transmis prin reţele.

Citiți și Facebook permite din nou transmiterea de conţinut australian pe platforma sa după ce parlamentul australian îndulceşte proiectul legislativ privind compensaţiile

Facebook a impus mai multe modificări la Codul de negociere, după ce a blocat transmiterea conţinutului de ştiri ale publicaţiilor australiene pe platforma sa săptămâna trecută.

Conflictul a provocat perturbări majore în toată ţara deoarece a suspendat inexplicabil şi paginile de Facebook ale organizaţiilor non-media, inclusiv sindicate, organizaţii de caritate, biroul meteo şi serviciile guvernamentale de sănătate.

David Cicilline (D-RI), preşedintele Subcomitetului Antimonopol din Camera Reprezentanţilor a SUA, a scris pe Twitter: „Ameninţarea de a îngenunchea o ţară întreagă pentru a impune dorinţele Facebook este dovada finală a puterii de monopol”.

Citiți și Canada intenţionează să urmeze Australia şi să ceară bani de la giganţii social media pentru linkurile de ştiri

Cu toate acestea, negocierile între CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, trezorierul australian Josh Frydenberg şi ministrul australian al Comunicaţiilor, Paul Fletcher, care au durat 11 ore, au avut drept rezultat ridicarea interdicţiei generale impuse de Facebook şi amendarea legii conform dorinţelor gigantului social media, o săptămână mai târziu.

Guvernul va trebui să emită o notificare cu o lună înainte ca o companie să fie desemnată ca eligibilă pentru negocieri cu giganţii hi-tech.

Codul a fost numit „primul în lume” de către Frydenberg şi este prima lege la nivel global care obligă cu succes giganţii tehnologici să compenseze publicaţiile de ştiri pentru afişarea conţinutului pe site-urile lor.

Citiți și Facebook aruncă "bomba nucleară" peste Australia: interzice transmiterea de ştiri pe continent

Canada şi Regatul Unit pregătesc legi similare.

Codul a fost cel mai recent pas dintr-o campanie mondială către reglementarea marilor companii din Silicon Valley.

Rod Sims, preşedintele Comisiei australiene pentru concurenţă şi consumatori (ACCC), a declarat că legea modificată va reduce puterea giganţilor tehnologici.

„Google şi Facebook au nevoie de mass-media, dar nu au nevoie de nicio companie anume, ceea ce înseamnă că firmele media nu pot negocia cu Facebook sau Google”, a declarat el joi radiodifuzorului naţional ABC.

Citiți și Google ameninţă să închidă motorul său de căutare pentru australieni, pe măsură ce Canberra propune noi legi

„Scopul Codului este de a le oferi posibilitatea de arbitraj [acestor companii, n.r.], lucru care le sprijină poziţia de negociere şi, prin urmare, le ajută să ajungă la acorduri comerciale corecte”, a spus el.

Codul prevede o perioadă de trei luni ca părţile să negocieze o înţelegere; dacă negocierile se blochează, este numit un arbitru independent.

Ambele părţi îşi vor prezenta oferta finală într-o situaţie de „arbitraj de tip baseball”, în care arbitrul trebuie să aleagă cea mai bună ofertă în termen de 45 de zile.

Codul a stârnit o explozie de tranzacţii între Google şi marile companii media în ultima săptămână, determinată în special de temeri că arbitrajul final ar putea duce la rezultate în afara controlului companiei.

Cele mai mari grupuri media din Australia au fost primele care au încheiat o serie de oferte cu Google, provocând temeri privitoare la dezavantajarea publicaţiilor mai mici.

„În orice situaţie de acest gen, v-aţi aştepta să se facă mai întâi oferte cu jucătorii mai mari şi apoi să fie parcursă lista în jos”, a spus Sims.

„Având în vedere că acest lucru susţine jurnalismul, în mod firesc mai mulţi bani vor primi cei care au cei mai mulţi jurnalişti, dar nu văd niciun motiv pentru care cineva ar trebui să se îndoiască că, până la urmă, va beneficia întregul jurnalism”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură