Şeful Parlamentului vietnamez demisionează, la doar câteva zile după ce asistentul său a fost arestat

Preşedintele parlamentului vietnamez, Vuong Dinh Hue, a demisionat
Preşedintele parlamentului vietnamez, Vuong Dinh Hue, a demisionat (Screenshot - X)
Redacţia
26.04.2024

Preşedintele Parlamentului vietnamez, Vuong Dinh Hue, a demisionat din cauza unor "încălcări şi deficienţe" nespecificate, a anunţat vineri Partidul Comunist aflat la putere, un nou semn de turbulenţe politice la câteva săptămâni după demiterea preşedintelui ţării.

Cea mai recentă schimbare în rândul conducerii de vârf a Vietnamului, pe fondul unei campanii generalizate împotriva corupţiei, ar putea ridica noi îngrijorări cu privire la stabilitatea politică în centrul de producţie din Asia de Sud-Est, care se bazează foarte mult pe investiţiile şi comerţul străin.

Hue, în vârstă de 67 de ani, a fost prezentat drept un posibil candidat pentru funcţia de secretar al Partidului Comunist, cea mai puternică funcţie din Vietnam. Poziţia sa ca şef al adunării era una dintre cele patru posturi descrise ca fiind "piloni" ai conducerii statului.

Demisia lui Hue a venit la doar câteva zile după ce s-a anunţat că asistentul său a fost arestat pentru o presupusă mită în legătură cu o companie de infrastructură.

De asemenea, a venit la mai puţin de trei săptămâni după ce Hue s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, moment considerat notabil de către diplomaţi, având în vedere sensibilitatea relaţiilor din Vietnam cu uriaşul său vecin.

Declaraţia de vineri a partidului anunţă că demisia lui Hue a fost acceptată şi că acesta va fi înlăturat din Comitetul Central şi din puternicul Birou Politic.

Nu a fost făcut niciun anunţ cu privire la un înlocuitor. De asemenea, partidul trebuie să găsească un succesor permanent al preşedintelui. Se aşteaptă ca numirile să fie aprobate de parlament, fie când acesta se va reuni la jumătatea lunii mai pentru o sesiune ordinară, fie mai devreme, în cadrul unei şedinţe extraordinare.

Această remaniere majoră este văzută de diplomaţi, oficiali şi comentatori ca făcând parte din campania de succesiune a liderului Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, al cărui al treilea mandat se încheie în 2026, dacă nu demisionează mai devreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor