Judecătoare cu salariu uriaş, maşină de lux şi sute de mii de lei în conturi a dat statul în judecată ca să-i deconteze... ochelarii

(Pixabay)
Ana Ion
12.03.2024

O judecătoare cu salariu uriaş, maşină de lux şi sute de mii de lei în conturi, Daniela-Ioana Stăncioi, a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii. Stăncioi este purtătoare de cuvânt la CSM, instituţia care gestionează problemele magistraţilor şi poate aplica sancţiuni, scrie Defapt.ro.

Ea a şi câştigat procesul în prima instanţă, la Tribunalul Argeş. Statul poate face recurs, dar decizia este executorie. Suma pe care Stăncioi a câştigat-o în instanţă este de 2.331 de lei.

Stăncioi are o avere consistentă:

  • În anul fiscal 2022 a obţinut venituri salariale de circa 224.000 de lei, puţin sub 19.000 de lei pe lună în medie.
  • Întrucât nu ar avea locuinţă, potrivit declaraţiei de avere, i se decontează diurna şi transportul: în total puţin peste 36.000 de lei, deci circa 3.000 de lei pe lună, în 2022.
  • Are bijuterii de 11.000 de euro.
  • Deţine peste 315.000 de lei în conturi.
  • Din 2019, conduce un Audi A5.

Oficial, Daniela Stăncioi este angajată la Curtea de Apel Bucureşti, dar de fapt ea este purtătoarea de cuvânt a CSM.

Judecătoarea din Argeş care i-a dat câştig de cauză, Anca Georgiana Rădulescu, a invocat în motivarea sentinţei decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

„Faptul că reclamanta beneficiază de un spor salarial pentru condiţiile de muncă nu poate fi considerat ca acoperind obligaţia angajatorului, câtă vreme este vorba despre un spor cu caracter general, acordat tuturor angajaţilor care prestează activitatea în aceleaşi condiţii ca reclamanta, indiferent dacă aceştia au sau nu probleme oftalmologice (…)

Singurul mijloc de a se da efect util normei din directiva europeană este să se considere că, dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru furnizarea unui dispozitiv special, angajatorul poate fi obligat în mod direct la plata contravalorii acestuia (…)

Astfel, după cum a arătat şi CJUE, ochelarii de vedere se pot circumscrie noţiunii de «aparat de corecţie specială», atunci când au legătură cu lucrul la monitor (par. 39 din hotărârea menţionată), indiferent dacă sunt folosiţi de salariaţi şi în afara locului de muncă sau pentru alte activităţi (par. 48)”, se arată în decizia tribunalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor