JP Morgan va cumpăra activele First Republic Bank şi îşi va asuma depozitele

First Republic Bank
First Republic Bank (Youtube - captură ecran)

Autorităţile de reglementare din Statele Unite au anunţat, luni, că s-a pus sechestru pe First Republic Bank şi că s-a ajuns la un acord pentru vânzarea băncii către JP Morgan Chase & Co, aceasta fiind a treia mare instituţie americană care dă faliment în două luni, potrivit Reuters.

Gigantul bancar va prelua 173 de miliarde de dolari în credite şi aproximativ 30 de miliarde de dolari în titluri de valoare ale First Republic Bank, inclusiv 92 de miliarde de dolari în depozite, a anunţat JP Morgan într-un comunicat, dar nu preia datoriile corporative sau acţiunile preferenţiale ale băncii.

Acţiunile First Republic Bank s-au prăbuşit cu 36% în tranzacţiile de dinaintea pieţei. Acţiunile au pierdut 97% din valoarea lor în acest an. Acţiunile JP Morgan au crescut cu 2,6%, în timp ce contractele futures S&P 500 se tranzacţionau fără variaţii.

JP Morgan a fost unul dintre mai mulţi cumpărători interesaţi, inclusiv PNC Financial Services Group, şi Citizens Financial Group Inc, care au depus duminică ofertele finale în cadrul unei licitaţii organizate de autorităţile de reglementare din SUA, au declarat în weekend surse familiare cu această chestiune.

Departamentul de Protecţie şi Inovare Financiară din California (DFPI) a anunţat, la începutul zilei de luni, că a intrat în posesia First Republic iar Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) va acţiona în calitate de administrator judiciar.

Costul pentru Fondul de asigurare a depozitelor va fi de aproximativ 13 miliarde de dolari, a estimat FDIC într-o declaraţie. Valoarea finală va fi determinată atunci când FDIC va încheia procedura de administrare judiciară.

Salvarea are loc la mai puţin de două luni după ce Silicon Valley Bank şi Signature Bank au dat faliment pe fondul fugii depozitelor de la creditorii americani, obligând Rezerva Federală să intervină cu măsuri de urgenţă pentru a stabiliza pieţele. Aceste eşecuri au avut loc după ce Silvergate, axată pe criptomonede, s-a lichidat voluntar.

"Guvernul nostru ne-a invitat pe noi şi pe alţii să intervenim, iar noi am făcut-o. Puterea noastră financiară, capacităţile şi modelul nostru de afaceri ne-au permis să elaborăm o ofertă pentru a executa tranzacţia într-un mod care să minimizeze costurile pentru Fondul de asigurare a depozitelor", a declarat Jamie Dimon, preşedinte şi director general al JP Morgan Chase.

JP Morgan a menţionat că se aşteaptă să obţină un câştig unic, după impozitare, de aproximativ 2,6 miliarde de dolari în urma tranzacţiei, care nu reflectă costurile de restructurare după impozitare estimate la 2 miliarde de dolari, probabil în următoarele 18 luni.

Aceasta a precizat că banca va fi "foarte bine capitalizată" după ce va avea o rată de capitaluri proprii de rang 1 (CET1) în concordanţă cu obiectivul său pentru primul trimestru din 2024, de 13,5%, şi va menţine rezerve de lichiditate adecvate.

Cele 84 de birouri ale băncii falimentare din opt state se vor redeschide ca sucursale ale JP Morgan Chase Bank începând de luni, mai arată comunicatul băncii.

JP Morgan s-a lansat într-o serie de achiziţii începând cu 2021, cumpărând peste 30 de companii în tranzacţii în valoare totală de peste 5 miliarde de dolari.

În ultimii ani, autorităţile de reglementare din SUA au fost lente în aprobarea tranzacţiilor bancare mari. De asemenea, administraţia Biden a luat măsuri drastice împotriva practicilor anticoncurenţiale.