Joseph Dunford: Rusia subminează credibilitatea Statelor Unite în NATO

Generalul american Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american, a declarat că Rusia subminează zilnic credibilitatea angajamentului SUA faţă de NATO şi a abilităţii sale de a răspunde nevoilor alianţei.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american. (Getty Images)

“De la cel de-al Doilea Război Mondial, sursa strategică a puterii Statelor Unite este reţeaua de aliaţi şi parteneri pe care am construit-o”, a declarat joi Dunford în cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru Alocări de Fonduri din Camera Reprezentanţilor.

“Ceea ce face Rusia în fiecare zi este să submineze credibilitatea angajamentului alianţei noastre faţă de NATO şi a abilităţii noastre de a răspunde la NATO”, a precizat el.

“Asta este ceea ce fac ei. Acesta este cel mai perfid lucru pe care îl face Rusia”, a adăugat Dunford, care a depus mărturie alături de secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

Pe lângă eforturile de a submina alianţele Statelor Unite, ruşii posedă mii de arme nucleare “care pot distruge naţiunea noastră” şi dispun de capabilităţi cibernetice semnificative pe care le folosesc în mod regulat, a mai declarat el.

Pentru a lupta împotriva acestor eforturi, Dunford a indicat U.S. European Reassurance Iniţiative (ERI) – un program iniţiat în 2014 de Casa Albă pentru a extinde prezenţa americană în Europa în scopuri legate de securitate. SUA a alocat pentru acest program în anul curent 4,8 miliarde de dolari, trei brigăzi de luptă şi echipamente suplimentare trimise anticipat în Europa.

“[ERI] asigură aliaţii noştri că, de fapt, suntem dedicaţi şi descurajează Rusia deoarece aceasta ştie că avem abilitatea de a răspunde”, a mai afirmat Dunford.

În termeni ai capabilităţi şi comportamentului, a adăugat Dunford, ţinând cont de ceea ce a făcut Rusia în Ucraina recent şi în Georgia în trecut, “dintre toate naţiunile lumii ... Rusia ar fi cea care ar putea reprezenta o ameninţare existenţială la adresa ţării noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe