Joseph Dunford: Rusia subminează credibilitatea Statelor Unite în NATO

Generalul american Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american, a declarat că Rusia subminează zilnic credibilitatea angajamentului SUA faţă de NATO şi a abilităţii sale de a răspunde nevoilor alianţei.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american. (Getty Images)

“De la cel de-al Doilea Război Mondial, sursa strategică a puterii Statelor Unite este reţeaua de aliaţi şi parteneri pe care am construit-o”, a declarat joi Dunford în cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru Alocări de Fonduri din Camera Reprezentanţilor.

“Ceea ce face Rusia în fiecare zi este să submineze credibilitatea angajamentului alianţei noastre faţă de NATO şi a abilităţii noastre de a răspunde la NATO”, a precizat el.

“Asta este ceea ce fac ei. Acesta este cel mai perfid lucru pe care îl face Rusia”, a adăugat Dunford, care a depus mărturie alături de secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

Pe lângă eforturile de a submina alianţele Statelor Unite, ruşii posedă mii de arme nucleare “care pot distruge naţiunea noastră” şi dispun de capabilităţi cibernetice semnificative pe care le folosesc în mod regulat, a mai declarat el.

Pentru a lupta împotriva acestor eforturi, Dunford a indicat U.S. European Reassurance Iniţiative (ERI) – un program iniţiat în 2014 de Casa Albă pentru a extinde prezenţa americană în Europa în scopuri legate de securitate. SUA a alocat pentru acest program în anul curent 4,8 miliarde de dolari, trei brigăzi de luptă şi echipamente suplimentare trimise anticipat în Europa.

“[ERI] asigură aliaţii noştri că, de fapt, suntem dedicaţi şi descurajează Rusia deoarece aceasta ştie că avem abilitatea de a răspunde”, a mai afirmat Dunford.

În termeni ai capabilităţi şi comportamentului, a adăugat Dunford, ţinând cont de ceea ce a făcut Rusia în Ucraina recent şi în Georgia în trecut, “dintre toate naţiunile lumii ... Rusia ar fi cea care ar putea reprezenta o ameninţare existenţială la adresa ţării noastre”.