Mii de soldaţi NATO se alătură exerciţiului militar Iron Wolf în Lituania

Alianţa militară NATO a lansat un exerciţiu militar masiv în Lituania, la care vor participa peste 5.000 de militarii din 10 state membre, ca parte a unei serii mai ample de exerciţii de acest gen organizate la frontiera Rusiei.
Soldaţi lituanieni.
Soldaţi lituanieni. (Getty Images)

Ministerul lituanian al Apărării a precizat într-o declaraţie că exerciţiile terestre, numite Iron Wolf 2017, au început luni şi vor dura până în 23 iunie, desfăşurându-se în sudul, centrul şi estul Lituaniei.

Exerciţiul urmăreşte să testeze capabilităţile grupului de luptă “Enhanced Forward Presence” (eFP), care este condus de germani. La exerciţiu participă, de asemenea, şi militari din Belgia, Olanda şi Norvegia. Luxemburgul se va alătura, la rândul său, grupului în luna iulie.

Militarii lituanieni din brigada de infanterie mecanizată Iron Wolf şi din unitatea de infanterie motorizată a brigăzii Zemaitija vor conduce exerciţiul. Unitatea este însărcinată cu planificarea şi aranjarea operaţiunilor defensive şi ofensive.

Generalul de brigadă Valdemaras Rupsys, comandantul forţelor terestre lituaniene, a declarat la o conferinţă de presă că exerciţiul va fi desfăşurat şi în locuri populate “pentru a asigura calitatea stării de pregătire a ţării pentru apărare şi a interoperabilităţii noastre cu aliaţii”.

Militari din SUA, Marea Britanie, Polonia şi Portugalia participă de asemenea la acest exerciţiu.

Separat, aproximativ 1.500 de britanici, polonezi, americani şi lituanieni vor participa, în perioada 17-19 iunie, la exerciţii militare în Suwalki Gap, o fâşie de teren între Polonia, Lituania, Belarus şi enclava rusă Kaliningrad.

“Acum ese prima dată când are loc această operaţiune. Principala sarcină a exerciţiului este aceea de a ne pregăti pentru a primi aliaţii în Lituania. Este vorba doar de o procedură tactică: cum vor trece [aliaţii] frontiera prin teritoriul controlat de forţele noastre, cum se vor deplasa în continuare în Lituania”, a declarat generalul Rupsys, citat de agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Aceste exerciţii fac parte dintr-un exerciţiu militar NATO mai amplu, numit Saber Strike, desfăşurat în statele baltice – Estonia, Lituania şi Letonia – precum şi în Polonia.

Potrivit Ministerului lituanian al Apărării, aşa-zisa forţă a alianţei Enhanced Forward Presence a fost desfăşurată în cele trei state baltice şi Polonia pentru a “descuraja agresiunea pe teritoriul Europei”. Rusia a criticat puternic aceste mişcări.

Moscova critică SUA şi aliaţii săi pentru extinderea treptată a prezenţei lor militare în apropierea graniţelor ruseşti. Kremlinul susţine că mişcările NATO în apropierea frontierelor sale reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea naţională a Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat în repetate rânduri NATO pentru ceea ce el a numit a fi încercări constante ale alianţei militare de a implica Moscova într-o confruntare militară.

Ca răspuns, Moscova şi-a extins capacitatea militară şi a desfăşurat sistemele de apărare antirachetă S-400 şi rachete capabile nuclear Iskander în enclava sa Kaliningrad din regiunea baltică, la graniţa Rusiei cu Polonia şi Lituania.