Obama afirma că reforma privind imigrarea trebuie efectuată "acum"
alte articole
Preşedintele Barack Obama a vorbit marţi publicului în încercarea de a aduna suficient sprijin pentru o serie de reforme ale sistemului de imigrare a ţării, care ar putea oferi celor circa 11 milioane de imigranţi ilegali o modalitate mai rapidă de a deveni cetăţeni americani.
Obama, a cărui realegere a fost încurajată puternic de alegători latino, a prezentat propunerile sale în Las Vegas, la doar o zi după ce un grup bipartizan de senatori a venit cu un plan de restructurare a sistemului de imigrare al ţării, care nu a suferi niciun fel de schimbări majore în ultimii ani. Multe dintre propunerile lui Obama au reflectat ceea ce au propus senatorii.
"Cred că suntem în momentul când trebuie efectuată o reformă cuprinzătoare a imigraţiei", a spus Obama, menţionând că următoarele săptămâni de dezbatere naţională pe această temă vor intensifica emoţiile oamenilor.
"Toţi aceşti oameni – înainte să devină cetăţeni au fost imigranţi", a spus el. "Ei s-au confruntat cu rezistenţă din partea celor care erau deja aici."
Principalul motiv pentru care Obama a ţinut acest discurs a fost pentru a lăuda consensul bipartizan privind acest subiect - fiind prima dată în ultimii ani când atât parlamentarii democraţi cât şi cei republicani ar putea ajunge la un acord - şi a promis să acţioneze rapid pentru a profita de noul impuls creat.
"Acum e momentul", a afirmat el de mai multe ori.
"Trebuie să rezolvăm problema celor 11 milioane de indivizi care sunt aici ilegal", a spus Obama, adăugând că acei indivizi trebuie să-şi "câştige" acceptarea în această ţară. Dar el a subliniat că există "o cale spre cetăţenie în această ţară", afirmaţie întâmpinată cu aplauze.
"Nu va fi un proces rapid, dar va fi un proces echitabil", a spus preşedintele, fără a detalia ce vrea să facă mai exact. De asemenea, el nu a menţionat dacă administraţia sa va introduce propria legislaţie privind acest subiect în Congres.
Obama şi-a concentrat atenţia asupra actualului sistemul american de imigrare, care a fost criticat că ar fi învechit.
"Nu ar trebui să aşteptaţi ani de zile până când familia dumneavoastră poate să vi se alăture în America", a spus Obama.
Preşedintele a propus în 2011 un plan de imigrare, dar iniţiativa nu a fost bine primită şi în cele din urmă a renunţat. Obama a fost atunci criticat că nu a abordat problema, dar el a promis în timpul campaniei împotriva republicanului Mitt Romney că va face din imigrare prioritatea sa.
Obama a menţionat că noua iniţiativă va întâmpina probabil o oarecare rezistenţă: "Există oameni care încearcă să distrugă acest lucru", dar el a subliniat importanţa unei abordări echilibrate.
"Este important să ne amintim istoria. Dacă nu eşti un american nativ, atunci ai venit din altă parte. Cineva te-a adus aici", a afirmat el.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney, nu a făcut prea mult comentarii cu privire la cursul acţiunii pe care îl va lua Casa Albă, spunând că unii senatori doresc să se alăture căii propuse spre cetăţenie cu propriile lor noţiuni de securizare a frontierei.
"Detaliile încă trebuie stabilite", a declarat Carney marţi într-o discuţie cu presă. "Dar când vine vorba de securizarea frontierei ... istoricul acestui preşedinte este deja foarte puternic", adăugând că Obama va include "consolidarea securităţii frontierelor noastre" ca parte a pachetului de reforme.
Senatorul Marco Rubio (R-Fla.), care a fost unul dintre senatorii implicaţi în efortul bipartizan privind reforma imigraţiei, a declarat că nu va negocia cu Obama pe fondul unor rapoarte că preşedintele nu va lega reformarea imigraţiei de o mai mare securitate a frontierelor şi urmărirea muncitorilor ilegali.
Rubio a declarat marţi pentru Fox News că imigranţii ilegali nu ar trebui să primească cărţi verzi până când "aspectele legate de întărirea securităţii nu sunt implementate."
Rep. Marsha Blackburn (R-Tenn.) a declarat pentru MSNBC că parlamentarii trebuie să examineze cu atenţie formularea exactă a planurilor prezentate de senatori. "Trebuie să ne asigurăm că nu va exista niciun fel de amnistie care să încurajeze alte amnistii ulterioare", a spus ea.