Jocurile Olimpice pun sub presiune serviciile de informaţii britanice (raport parlamentar)
alte articole
Pregătirile în vederea Jocurilor Olimpice de la Londra din această vară au pus sub o presiune semnificativă serviciile de informaţii ale Marii Britanii, ţară care pune la punct cea mai vastă operaţiune de securitate pe timp de pace din istoria sa, potrivit unui raport parlamentar prezentat joi şi preluat de Reuters.
În raportul său anual, Comisia pentru informaţii şi securitate afirmă că reţeaua Al-Qaeda şi grupările afiliate ei, ca şi grupări armate care se opun acordului de pace în Irlanda de Nord au reprezentat cele mai mari ameninţări pentru Marea Britanie.
Aceeaşi comisie apreciază însă că activitatea de contra-terorism a dat rezultate. "Serviciul de Securitate consideră că există semne de optimism prudent, în 2011 înregistrându-se o scădere a numărului de atacuri la adresa securităţii naţionale", a declarat preşedintele comisiei, Malcolm Rifkind.
Munca intensă în perspectiva Jocurilor Olimpice a pus sub presiune MI5, serviciul de informaţii interne, fiind "o provocare critică pentru toţi cei implicaţi".
Conform raportului, revoluţiile "Primăverii arabe" au dominat munca serviciilor de securitate britanice în 2011, aceste evoluţii luându-i prin surprindere pe mulţi membri ai comunităţii de informaţii. "Apreciem că astfel de evenimente sunt adesea imposibil de prezis", a afirmat Rifkind, precizând că "rămâne întrebarea dacă, odată evenimentele declanşate, agenţiile ar fi trebui să anticipeze că tulburările se vor extinde rapid în regiune".
Luna trecută, directorul MI5, Jonathan Evans, a avertizat în primul discurs public din ultimii doi ani că militanţi Al-Qaeda folosesc ţări care şi-au înlăturat liderii în timpul "Primăverii arabe" ca baze pentru recrutarea de tineri occidentali pentru a ataca Marea Britanie,
"Serviciul de Securitate şi-a reprioritizat activitatea pentru a putea contracara ameninţări potenţiale din partea Al-Qaeda şi a grupărilor afiliate, a disidenţilor republicani (irlandezi), a statelor ostile şi a altora înaintea şi în timpul Jocurilor Olimpice", a mai afirmat Rifkind.
Potrivit comisiei, atacurile informatice au prezentat, de asemenea, un risc serios pentru securitatea Marii Britanii. În acest context, susţine raportul, trebuie făcute progrese suplimentare în privinţa programului naţional de securitate cibernetică de 650 milioane de lire (1 miliard de dolari), anunţat în urmă cu un an şi jumătate.