JO 2020: Înaintea votului de sâmbătă, cele trei candidate au pus din nou accentul pe sport

(FABRICE COFFRINI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
06.09.2013

Înaintea votului de sâmbătă pentru atribuirea gazdei Jocurilor Olimpice din 2020, cele trei candidate, Istanbul, Madrid şi Tokyo, au pus din nou accentul pe sport, departe de speculaţiile despre eventualul impact al crizei din Siria, gaura în finanţele publice sau Fukushima, scrie AFP.

Joi, comitetul de candidatură a oraşului Tokyo a încercat să evite ca a sa conferinţă de presă să se transforme, ca în ziua precedentă, în interogatoriu încrâncenat despre scurgerile radioactive de la centrala nucleară de la Fukushima. Comitetul a încercat să răspundă într-o manieră mult mai pozitivă în legătură cu acest subiect. De asemenea, el a subliniat "pasiunea pentru sport" a japonezilor.

"Sperăm că organizarea de către noi a Jocurilor le va aduce inspiraţie şi alinare copiilor din regiune", a declarat Yuko Arakida, campioană olimpică la volei la Jocurile din 1976.

De asemenea, deputatul Hiroshi Hase, fost luptător, a arătat că guvernul a luat măsuri pentru a lupta cu riscul de contaminare a apei.

Istanbulul nu scapă de problemele politice după marea mişcare de contestare socială din Turcia, din luna iunie. Istanbulul a venit cu circa 30 de speranţe ale sportului din Turcia, ce vor urca pe scenă la prezentarea finală de sâmbătă, în faţa celor aproximativ 100 de membri cu drept de vot ai CIO.

Conflictul din Siria rămâne de actualitate. Dacă unele voci văd în el un pericol pentru candidatura Istanbulului, câţiva membri ai CIO, întrebaţi de AFP, nu văd lucrurile astfel.

Madridul a contat pe sprijinul lui Pau Gasol, baschetbalistul vedetă al lui Los Angeles Lakers.

Fidel neutralităţii sale, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, s-a ferit să facă orice comentariu despre cele trei oraşe finaliste la ultima sa conferinţă de presă, miercuri seară. El a amintit că "decizia nu se bazează pe situaţia de astăzi, ci pe ceea ce poate fi situaţia peste şapte ani".

Ng Ser Miang, vicepreşedinte al CIO şi candidat pentru a-i urma lui Rogge, a declarat că alegerea oraşului gazdă "este un vot pentru viitor şi nu pentru prezent".

Ca să evite orice controversă atât de aproape de sfârşit, cele trei comitete de candidatură au fost atente să-şi aleagă bine cuvintele.

Preşedintele comitetului de candidatură al Istanbulului, Hasan Arat, a insistat că problema siriană nu ţine de lumea sportului, ci de "conducătorii politici care vor lua decizii la summitul G-20 de la St. Petersburg".

Pe acelaşi ton, japonezii s-au declarat convinşi că "membrii Comitetului Internaţional Olimpic vor alege candidatura care este cea mai bună pentru mişcarea olimpică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor