JO 2012: Nouă atleţi dopaţi au fost suspendaţi de IAAF

(photos.com)
Epoch Times România
26.07.2012

Nouă atleţi au primit suspendări pentru folosirea de substanţe interzise în încercarea de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Londra, a anunţat federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), citată de Reuters.

Sportivii, printre care se află şi maratonistul Abderrahim Goumri, au fost depistaţi graţie paşaportului biologic, care va fi folosit în premieră la Londra.

"Anunţul acesta subliniază campania continuă şi neclintită a IAAF împotriva dopajului", a afirmat Lamine Diack, preşedintele IAAF, într-un comunicat.

Trei dintre sancţiuni au fost determinate de încălcări ale regulilor la Mondialele de la Daegu (Coreea de Sud), de anul trecut. Bulgăroaica Ina Eftimova a fost găsită pozitivă la hormonul sintetic de creştere, în timp ce probele prelevate de la ucrainencele Natalia Tobias şi Antonina Efremova conţineau urme de testosteron sintetic. Toate trei au primit suspendări de câte doi ani.

Marocanul Goumri, clasat al treilea la Maratonul de la Londra şi al doilea la maratonul de la New York, în 2008, a fost printre cei şase atleţi monitorizaţi după ce au apărut neregularităţi în "paşapoartele lor biologice", precizează Reuters.

Ceilalţi sportivi au fost rusoaicele Svetlana Kliuka, locul 4 în proba de 800 m la JO 2008, campioana europeană de sală din 2011 la 800 m, Evghenina Zinurova, şi Nailia Iulamanova, alături de fondistele Irini Kokkinariou (Grecia) şi Meryem Erdogan (Turcia). Cele trei rusoaice şi Erdogan şi-au recunoscut vina şi au primit fiecare 2 ani de suspendare.

Goumri a luat o sancţiune de patru ani din partea Federaţiei Marocane de Atletism, iar IAAF intenţionează să impună o suspendare similară în cazul grecoaicei Kokkinariou.

Anunţul făcut de IAAF a venit după ce atleta marocană Mariem Alaoui Selsouli, favorită în proba de 1.500 m, a fost confirmată pozitivă la un diuretic interzis. Selsouli, medaliată cu argint la mondialele de sală de anul acesta, a ispăşit deja o suspendare de doi ani pentru dopaj şi acum riscă suspendarea pe viaţă, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA).

Instanţa mondială antidopaj a precizat marţi că peste 100 de sportivi au fost prinşi dopaţi în perioada premergătoare Olimpiadei, în încercarea de a elimina trişorii de la Jocuri.

La JO 2012 circa 6.250 de probe vor fi analizate, mai mult decât la orice altă ediţie. La Beijing, în 2008, au existat 20 de cazuri de dopaj, inclusiv şase cai, iar la Atena, în 2004, au fost 26 de cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor