JO-2012: Londra promite Jocuri Olimpice model şi sigure

(MIGUEL MEDINA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2012

Cu 100 de zile fix înainte de a găzdui pentru a treia oară Jocurile Olimpice de vară, Londra şi-a răspândit peste tot, miercuri, celebrările, concursurile-test pentru instalaţiile sportive, declaraţiile liniştitoare cu privire la securitatea evenimentului şi la fiabilitatea transporturilor, iar preşedintele Comitetului internaţional olimpic (CIO), Jacques Rogge, s-a declarat "convins că Marea Britanie va fi la înălţimea evenimentului sportiv".

Şeful mişcării olimpice mondiale a reiterat, astfel, într-un comunicat satisfacţia totală exprimată luna trecută, cu ocazia unei ultime treceri în revistă detaliată a celor 34 de situri olimpice. Inclusiv noile instalaţii construite pe ruinele industriale ale Estului dezmoştenit al capitalei britanice.

"Aşteptările sunt considerabile, iar noi nu vom dezamăgi", a promis preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra (Locog), Sebastian Coe, dublu campion olimpic pe 1.500 m. "Sunt total convins că peste 100 de zile vom etala Jocuri securizate şi sigure", a plusat secretarul de stat însărcinat cu JO, Hugh Robertson.

După ce a insistat asupra mobilizării a peste 40.000 de soldaţi, poliţişti şi gărzi de securitate private în faţa celor mai diverse ameninţări - terorism, proteste, accident -, Sebastian Coe s-a împrăştiat în interviuri pentru a da asigurări că JO de la Londra vor fi "o sărbătoare" şi nu "un eveniment de securitate", dar şi pentru a linişti pe toată lumea în legătură cu spinoasa problemă a transportului londonez.

Miercuri, organizatorii au dezvăluit, de asemenea, sloganul oficial al ediţiei 2012: "Să inspirăm o generaţie", slogan care pune accentul asupra moştenirii olimpice în termeni de infrastructuri şi de beneficii sociale în East End-ul londonez. Jacques Rogge, care vrea ca "Jocurile să nu fie un eveniment de 15 zile", a apreciat că Londra promite să fie "un model în materie".

Trei teste "în mărime naturală" figurează în programul zilei în care porneşte countdown: probele de calificare la înot sincronizat, care vor permite recalificarea a 3 echipe în centrul nautic futurist conceput de arhitecta anglo-irakiană Zaha Hadid; un concurs de tir; un meci de rugby în scaune cu rotile, în perspectiva Jocurilor Paralimpice organizate în continuare, între 29 august şi 9 septembrie.

Pe 27 iulie, Elisabeta a II-a, care îşi va celebra jubileul de diamant, adică 60 de ani de domnie, va avea onoarea de a declara deschise Jocurile de la Londra, a treia ediţie găzduită aici, după cele din 1908 şi 1948, în faţa a 80.000 spectatori şi a peste un miliard de telespectatori.

În aşteptarea momentului, albumul foto olimpic s-a îmbogăţit cu imagini memorabile. Prima înfăţişează un imens castel de nisip efemer, construit de elevi, înainte de a fi dărâmat din motive de securitate pe plaja de la Weymouth (Dorset), unde se vor desfăşura probele de iahting. În a doua, luată în contre-jour, 250 de grenadieri din gardă, cu celebrele lor căciuli, formează cifra 100, în dispozitiv, aproape de Palatul Buckingham.

A treia imagine arată o gigantică pajişte cu 20.000 panseluţe, violete şi mentă sălbatică în forma cercurilor olimpice, vizibilă din avion, în grădina botanică Kew Gardens.

Pentru a sublinia o dată în plus grija pentru detalii, mâna dreaptă a lui Coe la Locog, Paul Deighton, a declarat că simulări "foarte utile" au permis "măsurarea influenţei ploii asupra cozilor în aşteptare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor