JO-2012: Londra promite Jocuri Olimpice model şi sigure
alte articole
Cu 100 de zile fix înainte de a găzdui pentru a treia oară Jocurile Olimpice de vară, Londra şi-a răspândit peste tot, miercuri, celebrările, concursurile-test pentru instalaţiile sportive, declaraţiile liniştitoare cu privire la securitatea evenimentului şi la fiabilitatea transporturilor, iar preşedintele Comitetului internaţional olimpic (CIO), Jacques Rogge, s-a declarat "convins că Marea Britanie va fi la înălţimea evenimentului sportiv".
Şeful mişcării olimpice mondiale a reiterat, astfel, într-un comunicat satisfacţia totală exprimată luna trecută, cu ocazia unei ultime treceri în revistă detaliată a celor 34 de situri olimpice. Inclusiv noile instalaţii construite pe ruinele industriale ale Estului dezmoştenit al capitalei britanice.
"Aşteptările sunt considerabile, iar noi nu vom dezamăgi", a promis preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra (Locog), Sebastian Coe, dublu campion olimpic pe 1.500 m. "Sunt total convins că peste 100 de zile vom etala Jocuri securizate şi sigure", a plusat secretarul de stat însărcinat cu JO, Hugh Robertson.
După ce a insistat asupra mobilizării a peste 40.000 de soldaţi, poliţişti şi gărzi de securitate private în faţa celor mai diverse ameninţări - terorism, proteste, accident -, Sebastian Coe s-a împrăştiat în interviuri pentru a da asigurări că JO de la Londra vor fi "o sărbătoare" şi nu "un eveniment de securitate", dar şi pentru a linişti pe toată lumea în legătură cu spinoasa problemă a transportului londonez.
Miercuri, organizatorii au dezvăluit, de asemenea, sloganul oficial al ediţiei 2012: "Să inspirăm o generaţie", slogan care pune accentul asupra moştenirii olimpice în termeni de infrastructuri şi de beneficii sociale în East End-ul londonez. Jacques Rogge, care vrea ca "Jocurile să nu fie un eveniment de 15 zile", a apreciat că Londra promite să fie "un model în materie".
Trei teste "în mărime naturală" figurează în programul zilei în care porneşte countdown: probele de calificare la înot sincronizat, care vor permite recalificarea a 3 echipe în centrul nautic futurist conceput de arhitecta anglo-irakiană Zaha Hadid; un concurs de tir; un meci de rugby în scaune cu rotile, în perspectiva Jocurilor Paralimpice organizate în continuare, între 29 august şi 9 septembrie.
Pe 27 iulie, Elisabeta a II-a, care îşi va celebra jubileul de diamant, adică 60 de ani de domnie, va avea onoarea de a declara deschise Jocurile de la Londra, a treia ediţie găzduită aici, după cele din 1908 şi 1948, în faţa a 80.000 spectatori şi a peste un miliard de telespectatori.
În aşteptarea momentului, albumul foto olimpic s-a îmbogăţit cu imagini memorabile. Prima înfăţişează un imens castel de nisip efemer, construit de elevi, înainte de a fi dărâmat din motive de securitate pe plaja de la Weymouth (Dorset), unde se vor desfăşura probele de iahting. În a doua, luată în contre-jour, 250 de grenadieri din gardă, cu celebrele lor căciuli, formează cifra 100, în dispozitiv, aproape de Palatul Buckingham.
A treia imagine arată o gigantică pajişte cu 20.000 panseluţe, violete şi mentă sălbatică în forma cercurilor olimpice, vizibilă din avion, în grădina botanică Kew Gardens.
Pentru a sublinia o dată în plus grija pentru detalii, mâna dreaptă a lui Coe la Locog, Paul Deighton, a declarat că simulări "foarte utile" au permis "măsurarea influenţei ploii asupra cozilor în aşteptare".