JO 2012: Jacques Rogge salută succesul programului antidoping

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge. (ROGERIO BARBOSA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.08.2012

Programul antidoping conceput în vederea Jocurilor Olimpice de la Londra a fost un succes, a afirmat duminică preşedintele Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, citat de AP, cu o zi înainte ca belarusei Nadejda Ostapciuk, campioană la aruncarea greutăţii, să-i fie retrasă medalia de aur după ce a fost depistată pozitiv la un steroid.

Până duminică dimineaţă, un singur sportiv fusese depistat pozitiv după ce a concurat la Londra: judoka american Nick Delpopolo, controlat pozitiv la marijuana, care ocupase locul 7 la categoria 73 kg.

Alţi şapte sportivi au fost depistaţi pozitiv după 16 iulie, când a început perioada oficială de teste pentru Jocuri. Unul dintre cei şapte a concurat la Londra înainte ca rezultatul testului să fie cunoscut. Atleta siriană Ghfran Almouhamad, locul 8 în seriile probei de 400 m garduri pe data de 5 august, a fost descalificată pentru "infracţiune la regulile antidopaj", după un control pozitiv efectuat pe 3 august.

"Cred că e un semn că sistemul funcţionează", a declarat duminică Rogge într-o conferinţă de presă. "Sunt bucuros că i-am putut prinde pe sportivii care au trişat, atât înaintea Jocurilor, cât şi în timpul lor", a adăugat şeful CIO. Conform lui, începând din luna aprilie au fost depistaţi pozitiv în afara competiţiilor 117 sportivi, ce au fost împiedicaţi astfel să fie prezenţi la Jocuri.

CIO a avut cel mai amplu program antidoping în vederea Olimpiadei, fiind luate aproape 6.000 de eşantioane de urină şi de sânge, incluzând controale inopinate înainte ca sportivii să concureze.

Rogge a atras atenţia că unele eşantioane sunt încă analizate şi "mâine sau poimâine am putea afla ceva". Cazul Nadejdei Ostapciuk i-a dat dreptate.

Presa s-a aşteptat ca la JO 2012 să existe un test mai eficient pentru hormonii de creştere. Până acum, niciun sportiv nu a fost prins că a folosit hormoni de creştere la JO.

În ciuda satisfacţiei lui Rogge, la Londra au câştigat medalii câţiva sportivi pe care CIO n-ar fi vrut să-i vadă concurând aici.

Anul trecut, Tribunalul de arbitraj al sportului (TAS) a anulat o lege care interzicea participarea sportivilor suspendaţi pentru dopaj mai mult de şase luni după JO 2008.

După anularea acestei legi, la Londra au putut câştiga medalia de aur ciclistul kazah Aleksandr Vinokurov sau atleta rusă Tatiana Lîsenko. O altă atletă din Rusia, Daria Pişcialnikova, a cucerit o medalie de argint, iar sprinterul american Justin Gatlin a obţinut una de bronz.

Potrivit lui Rogge, o lege revizuită ar urma să intre în vigoare după ce Codul Mondial Antidoping va fi actualizat anul viitor.

Este posibilă apariţia unor noi cazuri de dopaj după reanalizarea probelor prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Atena, din 2004.

Deja, delegaţia Belarusului la JO 2012 l-a lăsat acasă pe aruncătorul de ciocan Ivan Tihon, din cauza unor suspiciuni legate de testele antidoping de la Atena 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor