Premierul japonez nou-ales doreşte o poziţie mai dură privind China

Shinzo Abe, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), principala formaţiune de opoziţie a Japoniei, gesticulează în timpul campaniei de susţinere a candidatului partidului său în oraşul Matsudo. (Yoshikazu Tsuno / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
17.12.2012

Partidul conservator Democrat Liberal din Japonia a câştigat cu o victorie răsunătoare alegerile din acest weekend, oferindu-i lui Shinzo Abe, care a declarat că va lua măsuri mai dure împotriva Chinei în asigurarea teritoriilor japoneze, o nouă şansă de a deveni prim-ministru, potrivit exit-poll-urilor.

Abe, un naţionalist japonez vehement care susţine revizuirea unei dispoziţii din Constituţia japoneză privind renunţarea la război, deja a îndeplinit funcţia de prim-ministru în perioada 2006 - 2007.

Cu cinci ani în urmă Abe a demisionat brusc, la fel cum au făcut mulţi alţi prim-miniştri japonezi, dar susţine că în acel moment era "agitat şi sub presiune", a raportat Japan Times.

"Am obţinut câteva rezultate, dar nu am putut continua mai mult de un an. De data aceasta voi crea un guvern stabil", a spus el.

Abe a susţinut că va "opri provocarea" prezentată de regimul chinez în revendicarea Insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, potrivit BBC.

"China contestă că (insulele) sunt o parte a teritoriului Japoniei", a afirmat Abe, potrivit AFP. "Obiectivul nostru este să oprim această provocare", a spus el.

În urma protestelor violente împotriva intereselor japoneze din China, în acest an unele întreprinderi japoneze s-au retras din China.

Recent, China a trimis un avion guvernamental deasupra Insulelor Senkaku, fapt care a determinat Japonia să desfăşoare avioane de luptă F-15. Iar înainte de asta, nave chineze de patrulare au fost trimise în insule în mai multe rânduri, ceea ce a forţat Japonia să trimită navele Pazei de Coastă în zonă.

Abe a declarat că va încerca să scoată Japonia din deflaţie.

"Când partidul nostru a fost la putere, am fost la un pas din a învinge deflaţia", a spus Abe, potrivit ziarului Yomiuri. "Pe această bază, noi vom scoate - fără a eşua - ţara din deflaţie, prin punerea în aplicare a trei politici - o politică financiară, o politică fiscală şi o strategie de creştere mult mai puternice."

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor