Japonia a marcat 67 de ani de la atacul cu bombă atomică asupra Hiroshimei

Japonia, marcând 67 de ani de la atacul cu bomba atomică asupra Hiroshimei. (KAZUHIRO NOGI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
06.08.2012

Japonia a marcat luni 67 de ani de la atacul cu bombă atomică asupra Hiroshimei, relatează BBC News.

Zeci de mii de persoane au luat parte la eveniment, pe fondul intensificării protestelor faţă de energia nucleară în ţară.

Un clopot a marcat începutul unui minut de reculegere, la ora locală 8.15 (2.15 ora României), când bombardierul american Enola Gay a aruncat bomba care a provocat moartea a 140.000 de oameni.

Primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a lansat un apel pentru o lume fără arme nucleare, în cadrul unui eveniment oranizat în Parcul Memorial al Păcii. "Cer Guvernului japonez să stabilească fără întârziere, o politică energetică ce apără siguranţa şi securitatea oamenilor", a spus el.

De asemenea, oficialul a cerut o susţinere mai mare pentru supravieţuitorii atacului din timpul celui de al Doilea Război Mondial, care au probleme de sănătate grave din cauza radiaţiilor.

Premierul Yoshihiko Noda, care a luat parte la ceremonie, a dat asigurări că lecţiile de la Hiroshima nu vor fi uitate. "Vom stabili un mix energetic cu care oamenii să se simtă în siguranţă pe termen mediu şi lung, pe baza politicii că nu ne vom baza pe energie nucleară", a spus el.

Noda este supus la presiuni din partea activiştilor care se opun energiei nucleare, de când a ordonat repornirea a două reactoare atomice, în iunie.

Toate cele 50 de centrale nucleare ale Japoniei au fost închise după criza de la Fukushima, provocată de tsunamiul şi cutremurul din martie 2011. Incidentul este considerat cel mai grav dezastru nuclear după Cernobîl.

La ceremonia de luni a luat parte şi nepotul fostului preşedintele american Harry Truman, care a ordonat atacarea Hiroshimei şi Nagasaki. Clifton Truman Daniel este primul membru al familiei care i-a parte la comemorarea anuală. El a declarat că este greu să asculte poveştile supravieţuitorilor şi că este important pentru familia sa să înţeleagă amploarea consecinţelor deciziilor luate de bunicul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor