Cesiu radioactiv, în apele din largul Japoniei
alte articole
S-a descoperit că apele oceanice din largul coastei mai multor prefecturi japoneze conţin cesiu radioactiv, care provine cel mai probabil din dezastrul nuclear al centralei electrice Fukushima Daiichi, a declarat guvernul.
"Chiar dacă sunt ingerate, nivelul radiaţiilor detectate nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană", a afirmat Ministerul japonez al Educaţiei, Culturii, Sportului, Ştiinţei şi Tehnologiei, potrivit ziarului Mainichi.
Cercetările au fost efectuate anul trecut, nivelurile crescute ale elementului radioactiv fiind găsite în apele din largul prefecturilor Niigata, Shizuoka şi Iwate. Studiul este efectuat în fiecare an, în apropierea centralelor nucleare din Japonia.
Aproximativ 9,1 millibecquereli de cesiu radioactiv au fost găsiţi în apa din largul prefecturii Shizuoka, lângă centrala nucleară Hamaoka, iar oficialii au găsit doi becquereli pe kilogram într-un anumit tip de peste din zonă.
Cesiul radioactiv este un izotop creat de oameni, produs în timpul fisiunii nucleare, care are un timp de înjumătăţire de aproximativ 30 de ani, ceea ce îl face extrem de toxic pentru om.
Într-un raport recent din Straight.com din Vancouver, experţii se arată îngrijoraţi de peştele iradiat din Japonia, care este rezultatul catastrofei de la Fukushima.
Tim Takaro, profesor al departamentului de ştiinţe ale sănătăţii de la Univeristatea Simon Fraser din Vancouver, a sugerat găsirea "unei alte surse de peşte", în cazul în care acesta provine din această zonă.
"Există prea multe întrebări şi prea puţine răspunsuri pentru a spune că totul este bine", a arătat Takaro într-un raport care a fost publicat la mijlocul lunii iulie. "Există, fără îndoială, o nevoie de monitorizare. Nu am nicio îndoială cu privire la asta." Takaro este membru al grupului canadian ce militează împotriva energiei nucleare, Medici pentru Supravieţuirea Globală.