Japonia a fost vizata de doua atacuri cibernetice chineze
Guvernul japonez a fost lovit recent de doua atacuri cibernetice, a recunoscut miercuri secretarul sef al Cabinetului. Rapoartele mass-media sustin ca problema provine din China, deoarece unul dintre computerele afectate a fost legat fortat de China continentala.
Reteaua Camerei nipone a Reprezentantilor a fost compromisa marti cand computerele a trei reprezentanti au fost infectate cu virusi si parolele lor au fost furate, s-a spus intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Secretarul sef, Osamu Fujimura, a anuntat ca retelele mai multor ambasade japoneze din strainatate au fost, de asemenea, atacate si a declarat ca "pericolul de atacuri cibernetice a devenit un subiect important de securitate nationala si de gestionare a riscurilor."
Rapoartele mass-media suspecteaza ca atacul a fost efectuat de hackeri din China, folosind un vierme in stil troian.
Ziarul Yomiuri Shimbun a scris pe 26 octombrie ca 10 ambasade si consulate ale Japoniei din 9 tari din Asia si America de Nord au primit mari cantitati de e-mailuri contaminate cu virusi in luna iunie. Nu exista nici o dovada pana acum ca infectarea calculatoarelor cu virusi ar fi permis hackerilor sa obtina vreun secret diplomatic.
Investigatia asupra atacarii Camerei Reprezentantilor a constatat ca in computerele infectate si in serverele de retea s-a patruns ilegal mai multe ori. In cadrul unei reuniuni de urgenta, ce a avut loc in aceeasi zi, s-a decis sa se instituie un grup de actiune. Reuniunea a cerut reprezentantilor, secretarilor si membrilor personalului, in total 2.700 de persoane, sa isi schimbe parolele si sa nu mai deschida e-mailuri trimise de la surse necunoscute.
Ziarul Asahi Shimbun a relatat ca computerul unui reprezentant fusese infectat si a rulat programe trimise din China, ceea ce a dus la atacarea ulterioara a serverului principal si a altor computere din retea.
Raportul a indicat ca reprezentantul a primit la sfarsitul lunii iulie un e-mail ce continea un atasament malware deghizat sub forma unui document de grafica. Cand reprezentantul a deschis atasamentul calculatorul a fost infectat imediat.
In mod aparent, hackerul dorea sa acceseze documente confidentiale referitoare la diplomatie si aparare nationala.
Articolul sustine ca hackerul a avut acces nelimitat la e-mailurile reprezentantului si la fisierele din calculatorul infectat cu troieni timp de cel putin o luna.
Cazul este in prezent in curs de investigare de catre Nippon Telegraph and Telephone East Corporation. Expertii au spus ca malware-ul este un virus dezvoltat special pentru furtul parolelor din calculator.