Jandarmi plecaţi să lupte în Congo, în armata lui Horaţiu Potra. Ce spun şefii lor?
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/12/2024_12_09_312_1733725164_rsz_crp_top.jpg)
Mai mulţi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vâlcea şi-au luat concediu fără plată pentru a se alătura unei armate de mercenari trimise în Republica Democratică Congo de Horaţiu Potra. După ce informaţia a fost publicată de PressOne şi preluată în presă locală, conducerea IJJ Vâlcea a reacţionat, subliniind că angajaţii instituţiei au dreptul legal la concediu fără plată şi că nu există atribuţii pentru a le verifica activităţile în această perioadă. Există, în schimb, obligaţia ca aceştia să fie reîncadraţi în instituţie, potrivit News.ro.
Potrivit PressOne, mai mulţi jandarmi de la IJJ Vâlcea au profitat de concediu fără plată pentru a lucra ca mercenari în Africa, în cadrul armatei private coordonate de Horaţiu Potra. Unul dintre aceştia a decedat în urma unui infarct, în timp ce alţi doi s-au întors şi îşi continuă activitatea în sistem.
„Se ştia că se află în Congo în perioada suspendării, iar soţia lui lucrează la Resurse Umane. Era apropiat de comandant şi i se permitea orice. Se pare că şi acum este protejat, deoarece conducerea a ştiut mereu motivul real al suspendării. Şi nu este singurul jandarm care a procedat astfel”, a declarat, pentru PressOne, un ofiţer din cadrul Jandarmeriei Vâlcea.
IJJ Vâlcea a respins public acuzaţiile, precizând că nu a facilitat plecarea jandarmilor în Republica Democrată Congo. Reprezentanţii instituţiei au invocat Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care le permite acestora să solicite concediu fără plată, cu respectarea procedurilor legale. „Instituţia nu are competenţa legală de a verifica activităţile desfăşurate de angajaţi în timpul concediului fără plată”, au transmis oficialii.
Conform legislaţiei, cadrele militare pot beneficia de concedii fără plată pentru o durată maximă de patru ani, în anumite condiţii, inclusiv pentru a urma soţul sau soţia într-o misiune oficială în străinătate sau pentru a ocupa temporar posturi în organizaţii internaţionale. În alte situaţii, concediul fără plată poate fi acordat pe o perioadă de cel mult un an, dacă există motive bine justificate.
Reprezentanţii Jandarmeriei Vâlcea au declarat că toate cererile de concediu au fost aprobate conform prevederilor legale şi că nu deţin informaţii despre numărul exact al jandarmilor care au desfăşurat activităţi în Congo. „Solicitările au avut motive personale, care nu pot fi făcute publice. Niciun raport oficial nu a menţionat «Congo» sau altă destinaţie specifică”, au transmis aceştia.
Ei au reiterat că, la încheierea concediului, jandarmii trebuie reintegraţi în instituţie, conform legislaţiei în vigoare. „Toate procedurile se desfăşoară în limitele legii, iar orice speculaţie privind favorizarea unor astfel de situaţii este nefondată şi poate afecta imaginea instituţiei”, au precizat reprezentanţii IJJ Vâlcea.
Cazuri similare au fost investigate şi în cadrul IJJ Bihor, unde mai mulţi jandarmi au fost implicaţi într-un scandal legat de misiuni militare private în Africa. În octombrie anul trecut, Direcţia Generală Anticorupţie Bihor a efectuat percheziţii la locuinţele a trei jandarmi din Oradea şi la birourile unor oficiali din conducerea Inspectoratului.
Potrivit G4Media.ro, aceştia sunt suspectaţi că au folosit certificate medicale false pentru a pleca în Congo ca mercenari în armata privată a lui Horaţiu Potra. Se pare că au beneficiat de sprijin din partea conducerii IJJ Bihor, care le-ar fi aprobat concedii medicale sub pretexte false, între 2023 şi 2024. Angajările ar fi fost facilitate prin Asociaţia Românilor care au Activat în Legiunea Franceză, coordonată de Potra.
Ancheta vizează suspiciuni de corupţie, inclusiv luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune.