Iurie Reniţă nu exclude că ar putea părăsi Blocul ACUM: A fost o greşeală din partea Guvernului să-i permită lui Dodon să reprezinte statul la ONU

Iurie Reniţă, deputat în Parlamentul R. Moldova
Iurie Reniţă, deputat în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, Iurie Reniţă, deputat al Blocului ACUM, a criticat dur mai multe acţiuni în domeniul politicii externe din ultima perioadă, care, în opinia sa, ar fi în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

Reniţă a făcut referire în mod special la declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon, în mod special la discursul său de la tribuna ONU, considerând că a fost o mare greşeală din partea Guvernului să-i permită lui Dodon să reprezinte statul la evenimentul respectiv, notează Radio Chişinău.

În opinia lui Iurie Reniţă, Igor Dodon şi-ar fi depăşit atribuţiile în mai multe cazuri în ceea ce priveşte politica externă şi internă, sugerând că acesta ar trebui suspendat din funcţie.

„Sunt suficiente circumstanţe pentru suspendarea lui Dodon pentru că şi-a atribuit prerogative care nu-i aparţin. S-a ajuns până la liniile roşii. Mai departe nu se poate merge”, a declarat Iurie Reniţă.

De asemenea, Reniţă a criticat şi un şir de declaraţii sau acţiuni ale ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu.

Iurie Reniţă nu a exclus posibilitatea să se retragă din Blocul ACUM. „Dacă politica externă va avea aceleaşi traseu şi aceiaşi actori care au compromis-o în ultimele 3 luni, nu exclud că drumurile noastre diplomatice vor fi diferite”, a declarat Iurie Reniţă.

Amintim că la 18 septembrie, Octavian Ţîcu a anunţat că părăseşte fracţiunea parlamentară a Platformei Demnitate şi Adevăr, dar rămâne deputat neafiliat politic în cadrul blocului ACUM.