Iurie Leancă: Muniţiile şi militarii ruşi trebuie evacuaţi din Republica Moldova

Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, a declarat că muniţiile şi militarii din fosta Armată a 14-a care staţionează în regiunea de est a Republicii Moldova trebuie evacuate.

În acest sens oficialul a precizat că ”Poziţia noastră, care este conformă Constituţiei, principiului şi dreptului internaţional, este că ceea ce a mai rămas din Armata a 14-a nu are ce căuta în Republica Moldova şi trebuie să depunem eforturi conjugate pentru a obţine evacuarea muniţiilor care s-au mai păstrat în raioanele de est ale Republicii Moldova”

Totodată Iurie Leancă a afirmat că nu ştie deocamdată cine îl va înlocui pe Andrei Neguţă, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, care a fost rechemat, miercuri 25 aprilie, de către Guvern.

Precizăm că actualul ambasador al Republicii Moldova la Moscova a acordat un interviu ITAR-TASS în care acesta a declarat că evacuarea militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol securitatea Republicii Moldova, dar şi pe cea regională.

”Este un interviu unde a plasat anumite accente într-o manieră nefericită şi care nu corespunde priorităţilor şi intereselor naţionale ale Republicii Moldova. MAE a fost nevoit să vină cu unele precizări, ceea ce este o manieră absolut improprie funcţionării unui serviciu diplomatic”, a declarat Iurie Leancă.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt depozitate între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia şi-a asumat încă din 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, lucru pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe