Leancă: Moldova îşi va menţine ferm cursul său european

Prim-ministrul Iurie Leancă
Prim-ministrul Iurie Leancă (gov.md)

În discursul său ţinut la Forumul de Est de la Berlin, Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că R. Moldova îşi va menţine ferm cursul său european - singurul model de dezvoltare durabilă a ţării. Premierul a îndemnat investitorii din Europa Occidentală să vină în Moldova, iar pe partenerii politici europeni – să ne susţină pe calea integrării în marea familie europeană, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, scrie Moldpres.

„O dezvoltare durabilă a Europei de Est nu poate exista fără o perspectivă europeană. Cei 20 de ani de tranziţie prelungită ne-au dat o lecţie: Moldova nu va avea o dezvoltare durabilă şi nici un viitor prosper dacă va rămâne o zonă tampon între Vest şi Est. Integrarea europeană este o alegere vitală care, cu puţin efort, ar putea deveni realitate într-un termen scurt. Integrarea europeană este pentru noi un proiect de modernizare a ţării, nu o alegere geopolitică îndreptată împotriva cuiva. În acest caz vor avea de câştigat toţi: atât Republica Moldova, cât şi partenerii noştri internaţionali de pe diferite părţi ale continentului”, a spus Iurie Leancă.

Iurie Leancă a pledat pentru recunoaşterea perspectivei de aderare a Republicii Moldova: „În această vreme de criză avem nevoie de curaj şi clarviziune. Am încredere în prietenii mei europeni. Şi am o mare încredere în Uniunea Europeană. Ştiu că recunoaşterea perspectivei de aderare a Republicii Moldova este doar o chestiune de timp. Dar, cu cât mai devreme o veţi face, cu atât mai mici vor fi costurile pe care le vom suporta noi toţi împreună. Ambiguitatea provoacă incertitudine. Iar incertitudinea este echivalentă cu instabilitatea”.

De asemenea, Iurie Leancă a transmis un mesaj investitorilor străini, propunându-le să vină în Moldova.

„Ţara noastră are un potenţial enorm de valorificat şi oportunităţi pentru a vă oferi. Avem forţă de muncă competentă şi abilă, acces la toate pieţele regionale relevante şi unul dintre regimurile comerciale cele mai liberale”, a declarat prim ministrul.

Iurie Leancă se află într-o vizită de două zile în Germania. Agenda Premierului include participarea la un Forum economic, o întrevedere cu ministrul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier şi discuţii cu membrii Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Bundestagului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe