Iulian Chifu: Decizia preşedintelui Timofti de a-l respinge pe Plahotniuc, un pas către anticipate

Decizia preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, de a respinge numirea oligarhului Vladimir Plahotniuc în funcţia de premier deschide drumul pentru alegeri anticipate, iar rezultatul va fi dezastruos pentru partidele cu etichete pro-europene, susţine Iulian Chifu.
Iulian Chifu
Iulian Chifu (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

"Suntem în contextul unei rivalităţi politice substanţiale. Şi societatea în R. Moldova e scindată (...) Suntem într-un joc de natură juridică. Există o tentativă de forţare a obţinerii unui asemenea mandat. O forţare care a încercat să evite negocierile şi cu celelalte partide. (...) Nu ne implicăm formal în jocul politic de la Chişinău. Pe de altă parte, avem propria noastră opţiune, inclusiv în Strategia Naţională de Apărare se menţionează că România susţine drumul pro-european al R. Moldova.

România va sprijini un guvern pro-european care să fie şi reformist. Scoaterea naţiunii în stradă riscă să destabilizeze ordinea de la Chişinău. Din punctul de vedere al drumului pro-european, decizia preşedintelui Timofti ar putea fi interpretată ca un nou pas către perspectiva alegerilor anticipate, iar rezultatul ar putea fi dezastruos pentru toate partidele cu etichete pro-europene. Şi aceasta e o constrângere pentru Parlament", a declarat miercuri, la Realitatea Tv, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Chifu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca următoarea propunere de premier pe care o va înainta majoritatea parlamentară din R. Moldova să fie o persoană apropiată lui Plahotniuc, Iulian Chifu a răspuns că acest lucru este foarte probabil.

"Asumarea unei posturi publice deschise e de salutat comparativ cu o formulă de conducere netransparentă, în spatele uşilor închise. E natural pentru un om politic să îşi dorească să fie şi prim-ministru şi nu aici cred că era problema principală, ci în faptul că are încredere redusă în R. Moldova şi pentru că următoarele reforme extrem de grele în R. Moldova vor antrena ele însele costuri. Deci e natural ca pornind la drum, noua persoană să aibă o încredere suficientă pentru a putea să promoveze aceste reforme (...) Chiar şi statalitatea poate să fie pusă sub semnul întrebării", a explicat Iulian Chifu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne