Italienii se confruntă cu criza, în timp ce copiii lui Berlusconi sunt tot mai bogaţi

Silvio Berlusconi. (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.03.2013

Italienii sunt în criză, dar copiii fostului premier Silvio Berlusconi ştiu cum să-şi fructifice investiţiile. Îşi pot pune în buzunar peste 5 milioane de euro, mai ales datorită operaţiunilor realizate la Bursă la momentul potrivit, scrie revista italiană L'Espresso.

Dobânzile la depozite bancare şi obligaţiuni fac să crească profiturile holdingurilor deţinute de copiii lui Berlusconi în Fininvest. Aceasta, la rândul său, are în custodie portofoliul principalelor participaţii ale familiei liderului partidului Poporul Libertăţii (PdL): începând cu 41% la Mediaset şi 53% la Mondadori, fără a omite 36% la Mediolanum, 2% la Mediobanca şi 24% la Molmed.

Un procent de 63% din Fininvest este ''blindat'' de Il Cavaliere, prin propriile companii, în timp ce 21,42% se află în mâna ''Holding Italiana Quattordicesima'', care aparţine celor trei copii ai lui Berlusconi cu Veronica Lario, Barbara, Eleonora şi Luigi, iar alt 7,65% revine Marinei şi lui Pier Silvio (din căsătoria cu Carla Dall'Oglio), prin holdingurile ''Quarta'' şi ''Quinta''.

''Holding Quinta'' a lui Pier Silvio Berlusconi a depus recent la camera de comerţ bilanţul pentru ultimul exerciţiu financiar încheiat la 30 septembrie, care a arătat un profit de 2,24 milioane de euro, comparativ cu 1,34 milioane în anul precedent. După cum se menţionează în raportul privind gestiunea, anexat documentului, 'rezultatul economic pozitiv a fost în mod substanţial determinat de veniturile generate din gestionarea titlurilor şi dobânzilor calculate la depozitele bancare sau alte forme de urilizare a lichidităţii disponibile'.

Soldul lichidităţilor sub formă de depozite bancare şi poştale a crescut de la 95,63 milioane de euro în exerciţiul financiar din 2011 la 108,85 milioane, în timp ce consistenţa titlurilor în gestiune administrată pe care le deţine vicepreşedintele Mediaset la Banca Arner (a cărei fostă conducere a fost trimisă în judecată la jumătatea lunii februarie sub acuzaţia, printre altele, de obstrucţionare a supravegherii) a fost redusă la jumătate, de la 22,33 milioane de euro la 11,6 milioane. Cu toate acestea, tot datorită gestionării titlurilor, Pier Silvio Berlusconi şi-a văzut crescând rubrica ''alte câştiguri financiare', mai ales dobânzi la obligaţiuni şi venituri din tranzacţii, de la 1 milion de euro la 1,17 milioane, în timp ce rubrica 'venituri din dobânzi bancare'' a înregistrat un salt de la 1,98 milioane la 3,09 milioane de euro.

Participarea la Fininvest, activ-cheie al holdingului lui Pier Silvio Berlusconi, este inclusă în bilanţ printre activele fixe financiare, cu o valoare de 9,86 milioane de euro, neschimbată comparativ cu exerciţiul financiar din 2011.

La fel se întâmplă şi în cazul ''Holding Italiana Quattordicesima'' a fraţilor Barbara, Eleonora şi Luigi, care a depus recent bilanţul încheiat la 30 septembrie 2012 şi care, controlând o cotă mai mare, valorifică Fininvest printre activele financiare pentru 39,28 milioane de euro, cifră care nu s-a schimbat comparativ cu exerciţiul financiar din 2011. În aceeaşi categorie este inclusă şi participarea la ''Bel Immobiliare Srl'', a cărei valoare a crescut de la 446.240 de euro la 463.401 euro. Comparativ cu 2011, copiii Veronicăi Lario şi-au consolidat prezenţa în ''Facile.it'', o companie care oferă servicii de comparaţie de preţuri de poliţe de asigurare, ajungând la 20% din capital.

Pentru ''Holding Italiana Quattordicesima'', repartizarea profitului în bilanţ la 30 septembrie 2012 a crescut la 2,79 milioane de euro de la 2,1 în exerciţiul precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor