Germania îşi reduce cheltuielile bugetare si transmite un mesaj de austeritate Europei

(photos.com)
Epoch Times România
14.03.2013

Germania a prezentat planuri de reducere a cheltuielilor şi echilibrare a bugetului, ignorând apeluri ale zonei euro pentru stimularea economiei, înaintea unei reuniuni a liderilor UE unde se va dicuta despre creşterea economică, potrivit Financial Times.

Bugetul Germaniei pentru 2014, în care cheltuielile sunt reduse cu peste 5 miliarde de euro, la sub 300 de miliarde de euro, reprezintă “un mesaj puternic pentru Europa”, a declarat ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble.

Planul executivului de la Berlin prevede echilibrarea bugetului în 2015, cu un an mai repede decât ar impune limita de îndatorare inclusă în constituţie.

Bugetul Germaniei reprezintă “o consolidare favorabilă creşterii” şi trebuie să demonstreze restului zonei euro că “planificarea bugetară sustenabilă şi creşterea economică nu se exclud reciproc”, a spus el.

În acelaşi context, ministrul Economiei, Philipp Rosler, a afirmat ca finanţele statului german sunt “invidia lumii întregi”.

Publicarea planului pentru buget a fost intentionat devansată cu o saptamână, astfel încât cifrele să apară înaintea summit-ului UE, afirmă oficiali germani. În pofida taierilor de cheltuieli în sectoare ca sănătate, asigurari sociale şi mediu, planul a fost trecut repede prin executiv.

Anunţul Germaniei nu putea veni într-un moment mai sensibil, notează Financial Times. Alţi membri, în frunte cu Franţa şi Italia, încearcă să obţina o relaxare a regulilor din pactul de stabilitate si creştere aflat la baza euro.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, al carui guvern va rata probabil ţinta de deficit bugetar pentru acest an, urmează sa insiste ca liderii prezenţi la summit să adopte o poziţie care să arate ca UE nu este doar o “Europă a austeritaţii”, cu o politică bugetară uniformă şi rigidă, a spus un oficial de la Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor