Italia: Se înmulţesc protestele partidelor şi ale cetăţenilor împotriva măsurilor de austeritate adoptate de guvern (presă)
alte articole
În întreaga Italie se înmulţesc protestele împotriva legii de stabilitate a guvernului Monti, care a decis noi măsuri de austeritate în vederea reducerii datoriilor publice. Aceste proteste şi decizia sindicatelor de a proclama o grevă generală pe 14 noiembrie se află luni pe primele pagini ale publicaţiilor din Italia.
'Şcoala protestează, mii de iniţiative ale studenţilor şi profesorilor', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, după ce sâmbătă mii de sindicalişti italieni şi de oameni ai muncii s-au adunat în centrul Romei pentru a protesta împotriva concedierilor şi închiderilor de fabrici şi pentru a-i cere guvernului condus de Mario Monti să facă mai mult pentru a-i ajuta pe muncitorii greu încercaţi de recesiunea economică, duminică au protestat la Roma, în faţa Ministerului Învăţământului, elevii, studenţii şi profesorii, care au anunţat alte iniţiative în toate regiunile italiene, împotriva legii de stabilitate a guvernului Monti şi a măsurilor de austeritate adoptate de executivul italian în vederea reducerii datoriilor şi calmării pieţelor externe, măsuri care au alimentat nemulţumirile, deoarece, în ultimele luni, mulţi italieni şi-au văzut veniturile diminuate prin majorări de impozite.
Italia se confruntă cu o criză economică prelungită, şomajul a crescut până la cele mai ridicate niveluri din 2004 încoace, sindicatele sunt într-un permanent conflict cu companiile din cauza planurilor acestora de închidere a fabricilor şi de concediere a angajaţilor, iar profesorii protestează împotriva deciziei ministrului învăţământului, Francesco Profumo, de a mări programul de lucru al acestora, de la 18 la 24 de ore pe săptămână, fără a spori însă şi salariile, relatează principalul cotidian roman.
După ce sindicatele din Italia au anunţat o grevă generală împotriva guvernului Monti, pe 14 noiembrie, lumea şcolii italiene a anunţat o grevă pe 24 noiembrie, precizează La Repubblica.
Manifestaţiile de sâmbătă şi duminică din Italia sunt doar cele mai recente dintr-o serie de proteste împotriva guvernului italian şi intervin în contextul în care alte state puternic îndatorate din sudul Europei - precum Grecia, Spania sau Portugalia - sunt şi ele frecvent paralizate de greve, comentează publicaţia amintită.
'Partidul Democrat (PD) anunţă că nu va vota legea de stabilitate', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că secretarul principalului partid de centru-stânga din Italia, Pierluigi Bersani, a criticat decizia guvernului Monti de a mări programul de lucru al profesorilor şi a precizat că PD nu va vota aceste norme.
'Legea de stabilitate: PD nu va vota normele asupra şcolii şi a fiscului', titrează La Stampa din Torino, care scrie că secretarul PD, Bersani, a declarat: 'Măsurile asupra programului de lucru al profesorilor nu pot fi aprobate. Cerem şi modificarea planului fiscal al guvernului Monti'.
În urma acestor proteste, premierul Mario Monti a anunţat o serie de întâlniri, în cursul săptămânii, cu liderii tuturor partidelor din Italia, pentru a găsi un acord asupra modificării legii de stabilitate şi mai ales a deciziilor celor mai criticate, cum ar fi reducerea drastică a cheltuielilor publice şi mărirea TVA de la 21% la 22%, o măsură care ar trebui să intre în vigoare la data de 1 iulie 2013.