Italia: Salvini întoarce spatele coaliţiei de la guvernare, cere noi alegeri

Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.08.2019

Matteo Salvini, liderul partidului de guvernământ Liga, vicepremier şi ministru de Interne, a declarat joi că actuala coaliţie de guvernare nu mai funcţionează după câteva luni de tensiuni interne şi a precizat că singura cale de a merge mai departe este organizarea de noi alegeri, potrivit Reuters.

Anunţul şoc a fost făcut după o perioadă de dispute publice intense între Liga de dreapta şi partenerul său de coaliţie, Mişcarea anti-establishment Cinci Stele (M5S), şi aruncă cea de-a treia economie a zonei euro într-o nesiguranţă politică şi mai profundă.

Salvini a susţinut într-o declaraţie că i-a spus premierului Giuseppe Conte, care nu aparţine niciunui partid din coaliţie, că alianţa cu M5S s-a prăbuşit după aproape un an de guvernare şi "ar trebui rapid să dăm cuvântul din nou alegătorilor".

Parlamentul Italiei, care acum se află în vacanţa de vară, s-ar putea reuni săptămâna viitoare pentru a lua măsurile necesare, a susţinut Salvini, făcând referire la necesitatea unui vot de neîncredere în guvern şi la demisia premierului.

Conte a afirmat ulterior, într-o declaraţie televizată, că Salvini trebuie să explice italienilor de ce doreşte să dizolve guvernul, adăugând că "această criză dezlănţuită de el" ar trebui să fie cea mai transparentă "din istoria republicii".

Conte a precizat că nu mai acceptă atacurile lui Salvini la adresa miniştrilor săi şi l-a acuzat că se bazează pe "slogane".

În urmă cu câteva zile, Salvini a afirmat în repetate rânduri că guvernul va rezista unui mandat complet de cinci ani. De asemenea, Salvini a ignorat criticile lui Conte şi a susţinut că M5S blochează politicile de care Italia are nevoie pentru a-şi impulsiona economia stagnată.

Tensiunile s-au agravat miercuri, când M5S şi Liga au votat unul împotriva celuilalt în Parlament în ceea ce priveşte proiectul unui tren de mare viteză către Franţa.

M5S are mai multe locuri în Parlament decât Liga, însă partidul lui Salvini are în prezent un suport de două ori mai mare în rândul alegătorilor, potrivit sondajelor de opinie. Recent, Liga a ameninţat că va încerca să fructifice această creştere a popularităţii prin noi alegeri.

Totuşi, rămâne de văzut dacă lucrurile vor merge conform planurilor lui Salvini. Împingerea naţiunii într-o cursă electorală în luna august, când italienii se află în vacanţă şi Parlamentul este închis în perioada de vară, este o măsură neobişnuită şi ar putea fi nepopulară şi riscantă.

Preşedintele italian Sergio Mattarella este singura persoană cu puterea de a dizolva Parlamentul şi ar putea să nu dorească să facă acest lucru înaintea lucrărilor pregătitoare din luna septembrie pentru bugetul din 2020, care trebuie să fie apoi prezentat Parlamentului în luna octombrie.

Italia, care are a doua mare datorie suverană din Europa, după Grecia, a înfuriat deja UE prin adoptarea unui buget extins pentru 2019. În plus, Salvini doreşte să aplice tăieri majore de taxe în 2020, stabilind cadrul pentru o altă potenţială ciocnire cu blocul european.

Italia nu a desfăşurat alegeri în lunile de toamnă în întreaga perioadă postbelică.

În cazul în care Mattarella decide să nu dizolve Parlamentul, el ar putea să instaleze o administraţie "tehnocrată", existând câteva exemple în istoria recentă a Italiei, însă o majoritate parlamentară alternativă pare să fie nerealizabilă.

Liderul M5S, Luigi Di Maio, a afirmat că partidul său nu se teme de alegeri.

"Suntem pregătiţi. Nu ne pasă deloc să deţinem posturi guvernamentale şi nu ne-a păsat niciodată", a susţinut Di Maio într-o declaraţie. El l-a acuzat pe Salvini că înşeală ţara şi că, mai devreme sau mai târziu, italienii se vor întoarce împotriva lui din cauza acestui lucru.

Speculaţiile privind o criză guvernamentală s-au intensificat miercuri seara, când Salvini, luând cuvântul la un miting în sudul Romei, a lăsat să se întrevadă că nu ar mai dori să colaboreze cu M5S, acuzând partidul de amânarea adoptării politicilor cheie ale Ligii.

Liga a publicat o listă cu o serie de domenii în care are o "viziune diferită" de M5S, printr care infrastructură, taxe, justiţie şi relaţiile cu UE.

De asemenea, anunţul lui Salvini privind alianţa de guvernare a fost făcut după ce, ȋn luna iulie, procurorii italieni au declarat că investighează potenţiale finanţări ilegale ruseşti acordate partidului Liga.

Procurorii din Milano anchetează posibila infracţiune de “corupţie internaţională” şi au efectuat deja unele interogatorii, potrivit RFE/RL. Investigaţia a fost lansată după publicarea unor rapoarte media privind o întâlnire care ar fi avut loc între oficiali ruşi şi consilieri apropiaţi ai lui Salvini, în cadrul căreia aceştia ar fi discutat despre un acord secret privind petrolul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor