Italia: Roma pusă pe lista neagră pentru jafuri şi furturi

Coloseum, Roma. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.08.2013

Sfaturile de pe site-ul gov.uk oficial pentru turiştii britanici care vizitează capitala Italiei, Roma, sunt: "Feriţi-vă de benzile din aeroportul de Termini şi pe autobuze, lăsaţi obiectele de valoare în hotel". Atunci când publică alerte pentru turiştii britanici în vacanţă, Ministerul de Externe britanic nu esteprea subtil. Pe site-ul guvernului britanic, anunţul se găseşte sub titlul "Crime", iar Roma se află pe lista neagră, datorită alertelor care avertizează turiştii, relatează duminică Corriere.

Aceasta nu este prima dată că site-urile străine critică Roma pentru riscul de jafuri şi furturile din buzunare: în toamna anului 2009 şi apoi în 2010 TripAdvisor (cu 25 de milioane de utilizatori pe lună) a fost cel care a lansat o campanie de avertizare împotriva "Romei pline de hoţi", deşi capitala Italiei a câştigat "doar" locul al doilea, învinsă de Barcelona în topul celor zece dintre oraşele din lume, în care este uşor să fii buzunărit.

Pericolul de la Roma este, de asemenea, raportat de către presa americană. „Usa Today” publică un manual pe propriul său site, unde explică turiştilor cum să se apere de hoţii de buzunare din Roma. Sfaturi de la ''evită să priveşti prea mult Coliseumul” la „nu trebuie să ai încredere în copii, presupuşi poliţişti în civil sau oameni neglijenţi în îmbrăcăminte". Mai drastic este sfatul dat de ziarul „Chicago Tribune” referitor la hoţii de buzunare: "Nu mergeţi la Roma". Ziarele din SUA recomandă "nu purtaţi bijuterii ostentative sau obiecte scumpe" şi fiţi atenţi la "cei care vă varsă mâncarea pe îmbrăcăminte”.

TripAdvisor în urmă cu patru ani a scris: "Hoţii de buzunare din Roma sunt inteligenţi. Adesea lucrează în grupuri, şi, uneori, sunt chiar oameni nebănuiţi". Hoţii profesionişti au ajuns chiar să plătească pentru biletul la Muzeele Vaticanului şi să se amestece cu turiştii pentru a-i buzunări chiar în interiorul bisericii. "Nici în Capela Sixtină, nu mai putem lucra în pace", denunţă un ghid cu douăzeci de ani de vechime în această profesie.

Criminalitatea este în creştere înspăimântătoare, furtul de genţi, de aparate foto, portofele este o infracţiune în creştere în ultimele luni, iar în Roma au devenit tot mai frecvente – afirmă angajaţii secţiilor de poliţie – iar plângerile provin nu doar de la turişti. Sute de romani au descoperit cât de uşor este de a fi jefuit: doar un moment de distragere a atenţiei în autobuz, la un aperitiv, la bar sau restaurant şi puf ... geanta este plecată.

Recomandările pentru britanicii în vacanţă în Italia descrie, de asemenea, mişcările benzilor de hoţi "de multe ori organizat şi pot fi chiar minori": "Pe de autobuz sau metrou - explică gov.uk - în timp ce unul distrage atenţia victimei, ceilalţi îl curăţă".

În afară de transportul public, pe lista neagră a portalului guvernului britanic sunt, de asemenea, terminanul Aeroportului Fiumicino şi trenurile de noapte pentru aeroport cât şi alte destinaţii. În oraş, cele mai periculoase locuri - sunt de acord pe diverse site-uri - sunt Colosseum, Fontana di Trevi, Piaţa de la Rotonda (în care se află Pantheon), trenurile de metrou, calea ferată Termini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor