Italia: Proiectul privind interdicţia de a candida pentru politicienii cu condamnări penale stârnesc noi divizări

Premierul italian, Mario Monti.
Premierul italian, Mario Monti. (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.10.2012

Guvernul lui Mario Monti se pregăteşte să cureţe sistemul politic infectat din Italia prin interzicerea candidaturii senatorilor şi deputaţilor care au condamnări penale de peste doi ani. Măsura a generat însă noi divizări între partidele politice, relatează The Independent şi la Stampa în ediţiile de joi.

Potrivit The Independent, miercuri a reieşit că o parte a unei proiect anticorupţie ar trebui să asigure că nicio persoană care a fost condamnată pentru o infracţiune gravă nu mai poate candida în alegerile naţionale sau locale. Angajamentul a fost confirmat de ministrul administraţiei publice, Filippo Patroni Griffi, care a declarat că guvernul va acţiona 'pentru a implementa legislaţia la timp pentru a fi aplicată în următoarele alegeri', ce urmează să aibă loc în luna aprilie 2013.

O astfel de legislaţie va asigura, potrivit cotidianului La Repubblica, că cele 26 de persoane condamnate pentru delicte, care în prezent deţin poziţii în camera inferioară a Parlamentului, Senatul, nu le vor mai ocupa niciodată. Ar putea pune capăt, de asemenea carierelor politice ale unui număr de circa 100 de deputaţi sau senatori anchetaţi în prezent pentru infracţiuni grave, cum ar fi furt şi corupţie.

Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, a sprijinit propunerile. 'Suntem absolut de acord şi încurajăm guvernul să le aplice fără ezitare', a declarat el miercuri.

Dar Francesco Paolo Sisto, un membru al partidului Poporul Libertăţii (Pdl) de centru dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi, care este membru în Comisia parlamentară pentru justiţie, a declarat pentru The Independent că partidul său va sprijini propunerile numai în cazul în care acestea se aplică politicienilor care au fost condamnaţi definitiv.

În Italia, persoanele condamnate au dreptul la două recursuri înainte ca o condamnare să fie pronunţată definitiv. 'O persoană este nevinovată până la dovedirea vinovăţiei. Este ceea ce spune Constituţia. Şi acest lucru trebuie să fie valabil şi pentru politicieni', a afirmat Sisto.

Din păcate, scrie The Independent, sistemul judiciar cu două recursuri durează adesea atât de mult încât multe cazuri grave se prescriu. Berlusconi a evitat condamnări definitive ca urmare a proceselor care s-au prescris în acest fel.

Încercările de a forţa noile propuneri prin Parlament ar putea înfuria PdL, care este deja în contradicţie cu unii miniştri legat de încercările formaţiunii de a include unele amendamente la proiectul de lege anticorupţie, ce l-ar putea ajuta pe Berlusconi să evite condamnări pentru delicte sexuale şi abuz în serviciu în procesul în curs de desfăşurare 'Rubygate', la Milano.

Cu toate acestea, legislaţia privind combaterea corupţiei în politică va fi în mod sigur salutată de populaţie, care s-a săturat în mare parte de comportamentul şi moralitatea de care dau dovadă oficialii aleşi, subliniază cotidianul britanic.

Într-un editorial publicat de La Stampa pe această temă, ziarul relevă că, impulsionat de reacţiile tot mai puternice ale opiniei publice în faţa înmulţirii scandalurilor, guvernul încearcă să iasă din impas privind legea anticorupţie. În Senat dezbaterea este însă blocată, deoarece centrul-dreapta nu este de acord cu textul ieşit din Camera Deputaţilor şi pentru că PD acuză PdL că vrea să aprobe pe ascuns amendamentele care să-l salveze pe Berlusconi de o condamnare în procesul 'Bunga-Bunga'.

Ministrul justiţiei, Paola Severino, a încercat până acum fără succes o mediere. Propunerea, scrie La Stampa, este destinată să genereze noi divizări într-un Parlament în care există peste 100 de deputaţi şi senatori prinşi în plasa justiţiei. În plus, partidul Italia Valorilor (IDV) şi parţial PD fac presiuni pentru a exclude de la candidaturi şi condamnaţii în primă instanţă, în timp ce PdL se opune iar dezbaterea riscă să se împotmolească din nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor