Italia: Preşedintele Napolitano îl elogiază pe premierul Monti şi nu vrea să renunţe la austeritate (presa italiană)
În Italia continuă criticile partidelor şi protestele cetăţenilor împotriva legii de stabilitate a guvernului Monti, care a decis noi măsuri drastice de austeritate în vederea reducerii datoriilor publice. Aceste proteste şi decizia sindicatelor de a proclama o grevă generală pe 14 noiembrie l-au convins pe premierul Mario Monti să planifice o serie de întâlniri cu liderii partidelor din Italia, pentru a găsi un acord asupra modificării legii de stabilitate. Convorbirile dintre Monti şi liderii politici, precum şi laudele adresate de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, guvernului de tehnocraţi, se află miercuri pe primele pagini ale publicaţiilor din Italia.
'Legea de stabilitate: Partidul Democrat (PD) îl critică pe ministrul economiei, Vittorio Grilli', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că liderul PD, Pierluigi Bersani, a criticat cuvintele pronunţate marţi în Parlament de Grilli, care a spus că '99% dintre contribuabilii italieni vor beneficia de măsurile legii de stabilitate'. Bersani nu este de acord cu ministrul economiei şi îi cere executivului să facă mai mult pentru a-i ajuta pe muncitorii greu încercaţi de recesiunea economică şi să renunţe la 'propagandă'.
Marţi seară, la sediul guvernului italian, Palatul Chigi de la Roma, Monti s-a întâlnit cu liderii partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), secretarul Angelino Alfano şi fostul premier italian Silvio Berlusconi, care au cerut şi ei modificarea legii de stabilitate şi au solicitat executivului să renunţe la mărirea TVA de la 21% la 22%, o măsură care ar trebui să intre în vigoare la data de 1 iulie 2013, o iniţiativă care, potrivit PdL, nu va putea ajuta Italia, o ţară care se confruntă cu o criză economică prelungită, în care şomajul a crescut până la cele mai ridicate niveluri din 2004 încoace, iar sindicatele sunt într-un permanent conflict cu companiile, din cauza planurilor acestora de închidere a fabricilor şi de concediere a angajaţilor, relatează principalul cotidian roman.
În acest context dificil, sindicatele din Italia au anunţat o grevă generală împotriva guvernului Monti, pe 14 noiembrie, iar lumea şcolii italiene a anunţat o grevă pe 24 noiembrie, precizează La Repubblica.
'Napolitano îl elogiază pe Monti şi nu vrea să renunţe la rigoare', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că măsurile de austeritate stabilite de guvernul Monti sunt sprijinite cu forţă numai de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care marţi, în cursul unei vizite de stat pe care o efectua în Olanda, a declarat: 'Italia nu poate renunţa la beneficiile obţinute în urma unui an de sacrificii. Guvernul Monti a decis o serie impresionantă de reforme, cu scopul de a depăşi criza economică şi de a salva rolul Italiei în Europa monedei unice'.
'Napolitano aprobă măsurile de rigoare', titrează La Stampa din Torino, care scrie că preşedintele Italiei a declarat marţi că 'pieţele financiare internaţionale nu ar înţelege de ce Italia ar trebui să renunţe la disciplina financiară pe care şi-a impus-o în ultimele 12 luni şi la sacrificiile care au început să dea primele rezultate'.
Preşedintele Napolitano se numără printre italienii care au decis să apere această Italie 'montiană' şi virtuoasă, care a ştiut să ia decizii 'dificile şi severe', opinează cotidianul torinez menţionat.AGERPRES
Redactori: (enu)pdp; ID: 2842657; Data: 2012-10-24 08: 59: 52; Slug: Italia-revista_presei