Italia: Imigranţii sunt profitabili pentru salariul primarilor şi sistemul electoral

Salariale primarilor şi consilierilor din Italia cresc pe baza numărului de locuitori, iar cele care se bucură de aceste beneficii sunt mai ales municipalităţi din Nord, adesea administrate de Liga Nordului (partid anti-imigranţi) care ar dori expulzarea imigranţilor, scrie revista L'Espresso în ultimul număr.
(photos.com)
Epoch Times România
07.05.2012

Salariale primarilor şi consilierilor din Italia cresc pe baza numărului de locuitori, iar cele care se bucură de aceste beneficii sunt mai ales municipalităţi din Nord, adesea administrate de Liga Nordului (partid anti-imigranţi) care ar dori expulzarea imigranţilor, scrie revista L'Espresso în ultimul număr.

Din fericire există imigranţii - aceasta ar trebui să fie reacţia multor administraţii locale, în special din partea de centru-nord, la primele date ale recensământului din 2011. Dacă Italia se confirmă o ţară cu excedent pozitiv, cel puţin din punct de vedere demografic, acest lucru se datorează prezenţei imigranţilor, ce contribuie la îmbogăţirea multor politicieni care însă, prin declaraţii şi măsuri depun eforturi pentru a-i expulza sau ghetoiza.

Datele furnizate de recensământul privind numărul de rezidenţi servesc pentru a decide mai multe lucruri: numărul consilierilor municipali şi provinciali, numărul asesorilor şi în special indemnizaţiile pentru consilieri, primari, preşedinţi de provincie şi asesori. Imigranţii cu acte de şedere în regulă în Italia contribuie astfel semnificativ la creşterea numărului de politicieni locali. Este un paradox, în contradicţie cu imposibilitatea pentru imigranţi de a participa la consultările administrative pentru a decide cine trebuie să administreze impozitele lor.

Primii care ştiu cât de mult contează imigranţii sunt primarii. 'Eu, de exemplu câştig în jur de 3.000 de euro brut pe lună (2.040 net), salariul minim garantat', spune Andrea Vignini, primarul din Cortona (centrul Italiei, 24.000 de locuitori). 'În unele cazuri, datorită imigranţilor primarii şi-au putut creşte salariul', adaugă el.

În localităţile cu până la o mie de locuitori, primarul primeşte 1.200 de euro brut pe lună, în cele cu până la 3.000 de locuitori, 1.440 euro lunar, crescând la 2.100 euro în localităţile cu până la 10.000 de locuitori. În localităţile care au între 10.000-30.000 de locuitori se ajunge la 3.000 de euro brut pe lună, crescând la 3.400 de euro în municipalităţile cu 30.000-50.000 de locuitori. Localităţile care se află însă în categoria 50.000-100 000 de locuitori le oferă posibilitatea primarilor de a încasa un salariu de 4.000 de euro lunar brut, în timp ce în localităţile care au între 100.000-250.000 de locuitori, primarul ajunge la aproape 5.000 de euro brut.

Cunoscând aceste numere se poate imagina cât de mult se poate schimba situaţia în localităţile şi provinciile fără imigranţi, relevă publicaţia. Fără prezenţa acestora, oraşele Verona şi Veneţia ar scădea sub pragul de 250.000 de locuitori, de exemplu. În localităţile de mărime medie precum Ancona, Vicenza, Piacenza sau Arezzo nu s-ar ajunge la pragul de 100.000 de locuitori.

Chiar şi Novara - unde primarul din Liga Nordului a interzis ieşirea în grup, un fel de ''stare de asediu'' concepută în principal pentru a limita marile grupuri de imigranţi - fără aceştia din urmă s-ar afla sub pragul de 100.000 de locuitori. În aceste cazuri, primarii ar primi o indemnizaţie de 4.000 de euro lunar brut, în loc de 5.000 - o reducere de 20% a salariului.

Tot pe baza numărului de locuitori se poate schimba şi sistemul electoral. Localităţile care au sub 15.000 de locuitori folosesc sistemul cu un singur tur de scrutin, în care învinge coaliţia care obţine majoritatea relativă. Localitatea Rovato (nordul Italiei), de exemplu, ajunsă în cronicile de presă din cauza operaţiunii Ligii Nordului ''White Christmas'' (după titlul melodiei lui Bing Crosby de curăţare a oraşului de extracomunitari, n.red), ar scădea la aproape 14.000 de locuitori, dacă se scot imigranţii. În aceeaşi situaţie s-ar putea afla şi Azzano Decimo, unde primarul a interzis o cotă la venitul pentru imigranţi, care ar scădea la 14.000 de locuitori. Localitatea Opeano, din provincia Verona, unde primarul a avut în vedere ordonanţe pentru a limita prezenta străinilor în condominii, ar coborî la sub 10.000 de locuitori şi prin urmare ar trebui să-şi redimensioneze propria administraţie de 4 asesori în loc de 6 actuali. Şi în aceste cazuri ar urma să se reducă salariul acestora cu sute de euro.

Provinciile Pordenone, Teramo, Roma, L'Aquila nu ar putea depăşi pragul de 300.000 de locuitori fără imigranţi. În mod automat, în conformitate cu noua legislaţie (Legea 148/11), ar trebui să aibă doar 10 consilieri provinciali şi 3 asesori, în loc de 12 de consilieri şi 4 asesori. În timp ce provincia Modena, fără imigranţi ar putea scădea din categoria cu peste 700.000 de locuitori şi ar avea 12 de consilieri şi 4 asesori.

Pe baza populaţiei rezidente se calculează şi încadrarea salarială a secretarului municipal, precum şi categoriile de apartenenţă ale directorilor. În sectorul privat, în schimb, aceste date influenţează posibilitatea deschiderii de structuri comerciale cum ar fi tutungerii, farmacii, licenţe pentru taximetrişti, cinematografe şi o serie de alte servicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor