Italia: Confruntat cu scandaluri de corupţie, Monti reduce costul politicii (presa italiană)

Guvernul lui Mario Monti a adoptat joi în consiliu de miniştri un proiect de lege ce vizează reducerea costului politicii italiene, o mai mare transparenţă şi măsuri pentru creştere, în urma scandalului de corupţie din regiunea Lazio, care a afectat credibilitatea ţării.
Premierul italian, Mario Monti. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
05.10.2012

Guvernul lui Mario Monti a adoptat joi în consiliu de miniştri un proiect de lege ce vizează reducerea costului politicii italiene, o mai mare transparenţă şi măsuri pentru creştere, în urma scandalului de corupţie din regiunea Lazio, care a afectat credibilitatea ţării. Măsurile concrete luate de executivul italian joi seară se află vineri în atenţia tuturor publicaţiilor din Peninsulă.

'Guvernul reduce costul politicii', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că executivul italian a decis o reducere drastică a numărului consilierilor regionali şi al maşinilor de serviciu, o reducere cu 50% a finanţărilor publice alocate grupurilor regionale, partidelor şi mişcărilor politice, controale rigide asupra bugetelor regiunilor, provinciilor şi comunelor, care vor fi efectuate de Curtea de conturi şi de Garda financiară, şi sancţiuni financiare pentru administraţiile locale care nu respectă legea. De asemenea, administratorii care au contribuit la falimentul instituţiilor locale nu vor mai putea candida timp de zece ani.

Proiectul de lege prevede interzicerea cumulării de indemnizaţii şi avantaje. Calculul pensiilor va fi de asemenea revizuit. Doar consilierii regionali trecuţi de 66 de ani şi care au deţinut mandatul pentru cel puţin zece ani vor mai putea beneficia.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii după consiliul de miniştri, cheltuielile regiunilor italiene au sporit cu 74,6% în ultimii zece ani, pentru a ajunge la 89 de miliarde de euro, precizează publicaţia amintită.

Guvernul meu 'încearcă sa crească respectul pentru Italia, opinia publică este uluită de ultimele scandaluri de corupţie şi de evaziunea fiscală, care au pus în pericol reputaţia ţării şi credibilitatea sa la nivel internaţional, provocând pagube incalculabile pentru imaginea Italiei în lume', a declarat Mario Monti după şedinţa Consiliului de Miniştri, declaraţie preluată de principalul cotidian roman.

'Unele teme, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, ar trebui să facă parte din ADN-ul tuturor partidelor politice şi sper că vom ajunge rapid la un acord pentru ca acest text să fie votat în Parlament', a mai spus şeful executivului italian.

Anunţul proiectului de lege intervine în timp ce fostul şef al grupului parlamentar regional al partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, de centru-dreapta, a fost arestat marţi pentru deturnare de fonduri publice, în cadrul scandalului financiar ce loveşte de mai multe săptămâni parlamentul regiunii Lazio. 'Cetăţenii italieni sunt indignaţi şi nu mai acceptă să facă sacrificii, în timp ce lumea politicii nu face niciun efort în acest sens', a mai spus Monti, potrivit cotidianului roman La Repubblica.

Proiectul de lege mai prevede reducerea cu 20.000 de unităţi a locurilor de muncă din cadrul Forţelor Armate italiene: se va trece de la 190.000 la 170.000 de angajaţi, dar din această măsură sunt excluşi carabinierii şi căpităniile de port, anunţă publicaţia menţionată.

'Monti reduce costul politicii', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că instituţiile locale vor fi supuse la controale trimestriale din partea Curţii de conturi, pentru a evita, în viitor, scandaluri de corupţie ca acela din regiunea Lazio, pe care Mario Monti l-a definit 'incalificabil' şi care a împins guvernul să intervină imediat, în mod dur şi net. 'Aceste scandaluri fac parte din vechea Italie, pe care am prefera să nu o mai vedem în viitor. Măsurile de transparenţă au fost solicitate de preşedinţii celor 20 de regiuni italiene şi de cetăţeni, care vor mai multă responsabilitate şi un salt de calitate în raportul dintre aleşi şi alegători', a declarat şeful executivului de la Roma.

Va fi redus numărul consilierilor regionali, iar această reducere va intra în vigoare peste şase luni, cu excepţia regiunilor în care sunt prevăzute alegeri în viitorul apropiat, adică Lazio (alegeri peste circa 90 de zile) şi Sicilia (alegeri pe 28 octombrie). În aceste două regiuni, proiectul de lege va fi aplicat imediat după difuzarea rezultatelor electorale, relevă principalul cotidian milanez.

'Monti: scandalurile de corupţie reprezintă o pagubă incalculabilă pentru Italia', titrează La Stampa din Torino, care subliniază faptul că premierul italian a declarat că măsurile luate de executiv sunt un răspuns clar dat cetăţenilor italieni, care sunt 'indignaţi de scandalurile de corupţie care au cutremurat ţara în ultimele săptămâni'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor