Israelul va construi 4300 locuinte in Ierusalimul de Est
Ministrul de Interne al Israelului si-a dat aprobarea finala pentru construirea a 1600 de case pentru colonisti in Ierusalimul de Est, si va aproba inca 2700, conform declaratiei purtatorului sau de cuvant de joi seara.
Masura este de asteptat sa declanseze nemultumiri ale palestinienilor si proteste ale comunitatii internationale, care incearca sa gaseasca o modalitate de relansare a negocierilor de pace, in incercarea de a preintampina un plan palestinian de a solicita aderarea la ONU.
Purtatorul de cuvant Roei Lachmanovich a declarat ca Ministrul de Interne Eli Yishai si-a dat aprobarea finala pentru construirea a 1600 de unitati in cartierul Ramat Shlomo in nordul Ierusalimului de Est.
"El a aprobat 1600 de case in Ramat Shlomo si va mai aproba inca 2000 in Givat Hamatos si 700 in Pisgat Zeev," a spus Lachmanovich, referindu-se la doua cartiere evreiesti suplimentare din Ierusalimul de Est.
Constructia celor 1600 de locuinte din Ramat Shlomo a provocat deja o ruptura diplomatica intre Israel si Washington.
Ministerul de Interne al lui Yishai si-a anuntat primul proiect in luna martie a anului trecut, cand vicepresedintele american Joe Biden a vizitat Israelul si teritoriile palestiniene pentru a pune bazele unor discutii de pace directe intre cele doua parti.
Anuntul a fost criticat de Washington, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu fiind rosu de suparare in timpul discutiilor cu Joe Biden si determinand o mini-criza in relatiile dintre aliati.
Dar Lachmanovich a declarat ca aprobarile finale sunt "economice", nu politice, legand decizia lui Yishai de demonstratiile in legatura cu preturile locuintelor si costul de trai, care au zguduit Israelul in ultimele saptamani.
"Acestea sunt aprobate din cauza crizei economice de aici din Israel - se cauta un loc pentru a construi in Ierusalim, iar acesta va ajuta mult", a spus el. "Acest lucru nu este politic, ci economic", a declarat el, fara sa specifice insa ce diferenta face acest lucru pentru procesul de pace.
Saptamana trecuta, Ministerul de Interne a descris intr-o lumina similara construirea a 900 de unitati in cartierul Ierusalimului de Est, Har Homa, care se afla in vecinatarea sud-vestica a orasului Betleem.
Yishai, un membru al partidului ultra-ortodox Shas, a legat proiectul de constructie de proteste, declarand ca aceasta ar ajuta la adresarea "crizei imobiliare".
Site-ul israelian de stiri Ynet l-a citat ca spunand ca a directionat personalul sau pentru promovarea construirii de locuinte mici in acel cartier, "intr-un efort de a permite tuturor cetatenilor israelieni sa-si cumpere un apartament", desi comunitatea internationala nu sustine controlul Israelului asupra Ierusalimului de Est, in majoritate arab.
Aprobarea acestui proiect a fost condamnata la nivel international, inclusiv de SUA si UE.
Israelul a capturat Ierusalimul de Est in Razboiul de Sase Zile din 1967, anexandu-l mai tarziu intr-o miscare ce nu a fost niciodata recunoscuta de majoritatea comunitatii internationale.
Acesta revendica ambele parti ale Orasului Sfant drept capitala sa "eterna si indivizibila" si nu vede constructiile din est ca o activitate de colonizare.
Seful UE pentru politica externa, Catherine Ashton, a spus ca este "profund dezamagita" de anuntul privind Har Homa si ca momentul ales este regretabil.