Israelul respinge primirea palestinienilor în UNESCO şi se declară dezamăgit de UE

Israelul respinge decizia Adunării generale a UNESCO de a accepta Palestina ca stat membru al organizaţiei, potrivit unui comunicat al guvernului israelian transmis de Ambasada israeliană la Bucureşti.
Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO). (MIGUEL MEDINA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.11.2011

Israelul respinge decizia Adunării generale a UNESCO de a accepta Palestina ca stat membru al organizaţiei, potrivit unui comunicat al guvernului israelian transmis de Ambasada israeliană la Bucureşti.

Aceasta este o manevră palestiniană unilaterală, ce nu va aduce nicio schimbare pe teren, ci va îndepărta şi mai mult posibilitatea unui acord de pace, potrivit comunicatului.

Decizia nu va transforma Autoritata Palestinană într-un stat, ci va îngreuna reluarea negocierilor. Israelul este de părere că singura cale de a se face progrese în procesul diplomatic cu palestinienii este prin negocieri directe, fără condiţii.

Israelul salută declaraţia Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, din 23 septembrie, şi este gata să lucreze în baza sa.

De asemenea, Israelul mulţumeşte statelor care au demonstrat "simţ de răspundere şi s-au opus deciziei de aderare la UNESCO". Israelul s-a declarat dezamăgit că UE - care acţionează pentru reluarea negocierilor directe şi se opune mişcării palestiniene - nu a reuşit să ajungă la o poziţie comună, pentru împiedicarea acestei decizii.

Oficialii israelieni spun că, în urma deciziei UNESCO, vor analiza paşii care trebuie făcuţi în privinţa cooperării cu organizaţia.

Statul palestinian a primit 107 voturi pentru, 14 împotrivă şi 52 abţineri.

Înainte de vot, SUA au spus că vor întrerupe finanţarea UNESCO, dacă această candidatură a palestinienilor este acceptată.

În noiembrie, Consiliul de Securitate al ONU va vota dacă Palestina devine membru ONU.

Aderarea la UNESCO pare un pas spre primirea calităţii de stat, potrivit corespondentului BBC, aceasta fiind prima agenţie a ONU în care palestinienii încearcă să ajungă.

În UNESCO, SUA nu au putere de veto.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor