Israelul opreşte o navă umanitară să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza
alte articole
Israelul a interceptat duminică o navă cu ajutoare umanitare ce se îndrepta spre Gaza pe motiv că aceasta a încălcat legea internaţională. Activiştii au declarat că Israelul pur şi simplu a deturnat o navă încărcată cu medicamente.
Marina israeliană a afirmat duminică faptul că a oprit o navă cu activişti care a încercat să treacă de blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza. Nava Al-Awda a fost redirecţionată spre oraşul învecinat Ashdod.
Nava, sub pavilion norvegian, avea la bord 22 de persoane din 16 ţări. Marina israeliană a precizat că i-a informat pe pasageri că “încalcă blocada maritimă legală” şi că, în cazul în care au ajutoare umanitare de livrat, există alte căi pentru a le trimite în Gaza, potrivit Deutsche Welle.
Al-Awda a fost una dintre cele două nave aflate în drum spre Gaza. Cealaltă navă, Freedom, încă nu se apropiase duminică de blocadă.
Grupul umanitar Coaliţia Flotilei Libertăţii a scris pe Twitter că forţele israeliene ar fi “deturnat” nava.
“Marina israeliană susţine că nava noastră încalcă legea internaţională şi ameninţă că va folosi orice măsură pentru a ne opri”, a susţinut grupul.
“De fapt, singurele măsuri necesare ar fi suspendarea blocadei asupra Gaza şi reinstaurarea libertăţii de mişcare pentru toţi palestinienii”.
Grupul a mai afirmat că proviziile pe care le transportă activiştii reprezintă o “mică, dar importantă, contribuţie la situaţia tot mai îngrozitoare în ceea ce priveşte medicamentele” din Gaza.
Cei 2 milioane de locuitori ai Gazei trăiesc sub blocadă din 2007, când grupul militant Hamas a preluat controlul asupra regiunii. Asistat de Egipt, Israelul susţine că mişcarea este necesară pentru a preveni înarmarea Hamasului.
Activiştii au încercat de câteva ori să spargă blocada, cea mai renumită tentativă având loc în 2010, când nouă cetăţeni turci au fost ucişi de trupele de comando israeliene.
Israelul a declarat că, de această dată, nava umanitară a fost interceptată fără incidente.
Coaliţia Flotilei Libertăţii a mai afirmat că majoritatea activiştilor implicaţi în această misiune au fost europeni, dar şi din Malaezia, SUA şi Israel.