Israelul bombardează Libanul şi Gaza înainte de împlinirea unui an de la atacurile din 7 octombrie

Israelul a bombardat, duminică, ţinte din Liban şi Fâşia Gaza înainte de aniversarea unui an de la atacurile din 7 octombrie care au declanşat războiul. (Getty Images)
Redacţia
07.10.2024

Israelul a bombardat, duminică, ţinte din Liban şi Fâşia Gaza înainte cu o zi de la împlinirea unui an de la atacurile din 7 octombrie care au declanşat războiul, în timp ce ministrul israelian al Apărării a declarat că toate opţiunile sunt deschise pentru represalii împotriva Iranului, marele inamic, transmite Reuters.

Rachetele Hezbollah lansate duminică târziu au trecut de sistemele israeliene de apărare antiaeriană şi au aterizat în Haifa, al treilea oraş ca mărime din Israel, provocând pagube clădirilor, a declarat poliţia. Mass-media israeliană a raportat că 10 persoane au fost rănite în atacuri cu rachete în Haifa şi în oraşul Tiberias.

Hezbollah a afirmat că a vizat un sit militar la sud de Haifa cu o salvă de rachete „Fadi 1”.

Duminică, raidurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului, în cel mai intens bombardament asupra capitalei libaneze de când Israelul şi-a intensificat brusc campania împotriva grupării Hezbollah, susţinută de Iran, luna trecută. Mingi mari de foc au luminat orizontul întunecat şi bubuituri au reverberat în Beirut.

Armata israeliană a declarat că avioanele de vânătoare au lovit ţinte din Beirut aparţinând cartierului general de informaţii al Hezbollah şi depozite de arme. De asemenea, loviturile au vizat Hezbollah în sudul Libanului şi în zona Beqaa.

Militanţii conduşi de Hamas au lansat rachete în Israel din Gaza la începutul atacurilor din 7 octombrie anul trecut.

Atacurile Hamas din acea zi au ucis 1.200 de persoane şi peste 250 au fost luate ostatice, potrivit bilanţurilor israeliene. Acestea au provocat o ofensivă israeliană în Gaza care a devastat enclava de coastă dens populată şi a ucis aproape 42 000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

În ajunul împlinirii unui an de la atacurile din 7 octombrie, manifestanţii pro-palestinieni au protestat împotriva Israelului în întreaga lume, de la Jakarta la Istanbul şi Rabat, după ce sâmbătă au avut loc mitinguri în marile capitale europene, Washington şi New York.

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului săptămâna trecută ca răspuns la operaţiunile sale din Liban şi Gaza, unde militanţii Hezbollah şi Hamas sunt aliaţii Teheranului într-o aşa-numită Axă a Rezistenţei.

Israelul, care afirmă că obiectivul său este întoarcerea în siguranţă a zeci de mii de cetăţeni în casele din nordul Israelului, a promis represalii pe fondul temerilor că tensiunile vor escalada într-un conflict regional total.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat duminică, 6 octombrie, că Israelul va decide independent cum să răspundă Iranului, chiar dacă se coordonează îndeaproape cu aliatul de lungă durată, SUA.

„Totul este pe masă. Israelul are capacităţi de a lovi ţinte apropiate şi îndepărtate - am dovedit-o”, a declarat Gallant, care urmează să se întâlnească miercuri cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-un interviu acordat CNN.

În timp ce SUA a declarat că nu va sprijini atacuri asupra siturilor nucleare iraniene, preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că se discută despre atacuri israeliene asupra instalaţiilor petroliere ale Iranului.

Israelul a respins o solicitare de încetare a focului susţinută de SUA în lansarea operaţiunilor terestre în Liban.

Duminică, guvernul SUA a reacţionat la bombardamentele intense ale Israelului în această ţară afirmând că presiunea militară poate permite diplomaţia, dar poate duce şi la erori de calcul.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în weekend că livrările de arme către Israel ar trebui să fie oprite. Israelul a declarat că un astfel de pas va servi scopurilor Iranului.

Armata israeliană a emis noi ordine de evacuare pentru locuitorii din sudul Beirutului duminică târziu, înainte de noi lovituri.

În noaptea de duminică spre luni, Israelul a declarat încă trei zone de la graniţa sa de nord drept zone militare închise, pe lângă cele peste cinci închise săptămâna trecută ca zone de staţionare militară.

O lovitură israeliană asupra unei clădiri din oraşul de munte Kayfoun din centrul Libanului a ucis şase persoane şi a rănit 13, a declarat Ministerul Sănătăţii din Liban. O lovitură în oraşul Qmatiye din apropiere a ucis alte şase persoane, inclusiv trei copii, şi a rănit 11, a menţionat instituţia.

Duminică, în Fâşia Gaza, cel puţin 26 de persoane au fost ucise şi alte 93 au fost rănite, când raiduri aeriene israeliene au lovit o moschee şi o şcoală care adăposteşte persoane strămutate, potrivit biroului de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas. Armata israeliană a declarat că a efectuat „lovituri precise asupra teroriştilor Hamas”.

Hezbollah, condus de Comandamentul comun

Atacând Israelul săptămâna trecută, Iranul a citat, de asemenea, asasinatele asupra liderilor militanţi, care au devastat rândurile superioare ale Hezbollah.

Hashem Safieddine, oficial Hezbollah, a fost vizat de lovituri israeliene asupra sudului Beirutului săptămâna trecută, iar soarta sa rămâne neclară. El este considerat un posibil succesor al liderului Sayyed Hassan Nasrallah, care a fost ucis într-un atac israelian luna trecută.

Mahmoud Qmati, oficial de rang înalt al Hezbollah, a declarat duminică la televiziunea de stat irakiană că bombardamentele israeliene obstrucţionează eforturile de căutare într-o zonă în care Safieddine ar fi fost vizat. El a declarat că Hezbollah este condus de un comandament comun până la desemnarea unui lider.

Comandantul Forţei Quds a Iranului, Esmail Qaani, de asemenea, nu a mai putut fi contactat de la loviturile israeliene asupra Beirutului la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat pentru Reuters doi oficiali iranieni de rang înalt din domeniul securităţii.

Conflictul din Liban, care a început în urmă cu un an cu lovituri transfrontaliere ale Hezbollah în semn de solidaritate cu Hamas, s-a extins rapid în ultimele două săptămâni.

Peste 2.000 de persoane au fost ucise în Liban în aproape un an de lupte, majoritatea în ultimele două săptămâni, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii. Ministerul a declarat ieri, 6 octombrie, că 25 de persoane au fost ucise sâmbătă.

Duminică, şeful ONU pentru refugiaţi a declarat că au existat „multe cazuri” în care loviturile aeriene israeliene au încălcat dreptul internaţional, lovind infrastructura civilă şi ucigând civili în Liban.

Israelul afirmă că vizează capacităţi militare şi ia măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii, în timp ce autorităţile libaneze afirmă că au fost vizaţi civili. Israelul acuză atât Hezbollah, cât şi Hamas că se ascund printre civili, însă acestea neagă acest fapt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor