Israelul ameninţă cu o replică militară dacă rebelii yemeniţi Houthi blochează strâmtoarea Bab el-Mandeb

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Conflictul din Yemen va fi următorul câmp de bătălie în războiul prin terţi dintre Iran şi Israel pentru Orientul Mijlociu? se întreabă unii analişti.

Anul trecut a putut fi observată o intensificare a războiului prin terţi între cele două ţări în Siria, însă rolul ambelor puteri în Yemen a fost mult mai ascuns: Israelul a reiterat acuzaţiile lansate de SUA că Iranul furnizează rebelilor şiiţi Houthi din Yemen rachete balistice capabile să lovească Riadul, în timp ce rebelii şiiţi i-au acuzat pe saudiţi de masacrarea populaţiei civile. În acelaşi timp, alianţa secretă pentru schimb de informaţii între Arabia Saudită şi Israel a devenit recent o informaţie tot mai publică.

După ce Iranul şi Israelul au purtat anterior un război al cuvintelor în ceea ce priveşte Yemenul, acuzându-se reciproc de desfăşurarea unor operaţiuni ascunse, Tel Aviv ameninţă acum în mod deschis că va interveni în largul coastei Yemenului dacă forţele Houthi vor bloca canalul maritim vital prin care trec mărfuri din Asia spre Israel, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Potrivit unui articol Reuters: “Israelul îşi va desfăşura armata în cazul în care Iranul ar încerca să blocheze strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roşie de Golful Aden, a afirmat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu”.

Aceasta este prima ameninţare semnificativă privind desfăşurarea forţei militare ce a fost lansată de regimul din Tel Aviv privind teatrul de război din Yemen, care are loc după suspendarea temporară a livrărilor prin strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, ce a început în urmă cu o săptămână. Suspendarea s-a petrecut după ce saudiţii au acuzat rebelii Houthi, care sunt susţinuţi de Iran, de atacarea a două petroliere saudite care traversau canalul maritim, evidenţiind pericolul pe care acest conflict îl reprezintă pentru un punct cheie în comerţul internaţional şi în fluxul petrolier din Golf către pieţele globale. La rândul lor, rebelii Houthi au susţinut că de fapt au atacat o navă de luptă saudită şi nu petroliere.

În ultimele luni, Riadul i-a acuzat pe rebelii Houthi de atacarea unor nave comerciale saudite care au trecut prin strâmtoarea Bab el-Mandeb prin intermediul rachetelor sol-sol furnizate de Iran. La începutul lunii aprilie, de exemplu, coaliţia a precizat că un petrolier saudit din Marea Roşie a fost lovit într-un atac lansat de Houthi în largul principalului port yemenit Hodeidah, adăugând că nava a scăpat cu pagube minore după intervenţia unei alte nave a coaliţiei implicate ce luptă în Yemen împotriva rebelilor.

Aproximativ 4,8 milioane de barili de petrol sunt transportaţi zilnic prin strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roşie de largul coastelor Yemenului, Djibouti şi Eritreei.

Între timp, mass media occidentală mainstream a ignorat în mare parte intervenţia devastatoare a armatei saudite în Yemen, acum în cel de-al treilea an, care a rezultat în aproximativ 70.000 de persoane ucise, potrivit unor grupuri umanitare şi de activişti.

Rebelii Houthi au ameninţat de câteva ori că blochează strâmtoarea Bab el-Mandeb, iar săptămâna trecută au anunţat că deţin capabilităţi maritime care pot lovit porturile saudite.

Simultan, există un impas tot mai mare în cazul unui alt punct major de tranzit petrolier, strâmtoarea Ormuz din Golful Persic, unde conducerea militară iraniană (în special Gărzile Revoluţionare iraniene) şi Pentagonul s-au ameninţat reciproc cu privire la navigarea în siguranţă a petrolierelor. Deşi Iranul a lansat ameninţări voalate privind blocarea strâmtorii, totuşi nu a discutat în mod direct despre luptele din apropierea strâmtorii Bab el-Mandeb, probabil datorită faptului că joacă un rol mult mai reţinut în Yemen.

Premierul israelian a anunţat miercuri după o paradă militară în Haifa: “În cazul în care Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Bab el-Mandeb, sunt sigur că acesta va primi replica unei coaliţii internaţionale determinate să împiedice acest lucru”, adăugând că respectiva coaliţie va include de asemenea toate ramurile militare ale Israelului.

Într-un discurs separat la aceeaşi paradă militară, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că “recent a auzit despre ameninţări privind avarierea unor nave israeliene în Marea Roşie”, fără a furniza alte detalii specifice pentru a-şi susţine afirmaţia.

Suspendarea transporturilor de petrol ar putea provoca amplificarea conflictului, iar puteri externe ar putea interveni pentru a ajuta saudiţii şi Emiratele Arabe Unite să învingă rebelii Houthi şi să dea o lovitură presupusei prezenţe regionale a Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe