Islandezii continuă să-i caute pe cei vinovaţi de colapsul economic din 2008

Epoch Times România
28.03.2013

Procesul împotriva foştilor directori ai celor mai mari două bănci islandeze de dinaintea crizei va începe în aprilie, la Reykjavík. Foştii bancheri sunt acuzaţi de înşelăciune, care a dus la falimentul sistemului financiar islandez, iar apoi al întregii economii a ţării, în 2008. În cazul în care bancherii vor fi declaraţi vinovaţi, ei sunt pasibili de până la 6 ani închisoare. Înainte de aceasta de asemenea acuzaţii a reuşit să scape fostul premier al Islandei, Geir Haarde, subliniază cotidianul Novîe Izvestia.

Spre deosebire de europenii sudici, islandezii reuşesc tot - ei nu doar restabilesc cu succes economia insulară prăbuşită în urmă cu cinci ani, ci îi şi caută în mod perseverent pe cei care se fac vinovaţi de criză. Îi caută, pentru a-i pedepsi, subliniază publicaţia menţionată.

În acest context, cotidianul rus aminteşte de lungul proces juridic la adresa fostului premier Geir Haarde, care a condus guvernul islandez la începutul crizei. Haarde a fost acuzat de neglijenţă şi atitudine indolentă faţă de obligaţiile sale, ceea ce ar fi contribuit în mare parte la consecinţele dezastruoase ale crizei. De altfel, curtea specială de justiţie din Reykjavík, care are sarcina de a se pronunţa asupra dosarelor intentate înalţilor politicieni şi care s-a întrunit special pentru acest proces pentru prima dată în cei o sută de ani de existenţă, a dat preponderent verdicte de achitare. Haarde a fost declarat vinovat doar în unul dintre cele patru capitole de acuzare şi încă în cel mai puţin important: el nu a organizat în timpul zilelor critice de criză şedinţe ale cabinetului de miniştri.

Acum autorităţile Islandei par să-şi fi îndreptat atenţia spre bancheri. În data de 24 aprilie, pe banca acuzaţilor de la Curtea de Justiţie din Reykjavík va fi 'înghesuială': pe aceasta se vor afla în jur de 15 acuzaţi, foşti angajaţi ai primei şi a doua ca mărime bănci din Islanda de dinainte de criză: Kaupthing şi Landsbanki. Nouă dintre acuzaţi au lucrat pentru Kaupthing, iar şase - pentru Landsbanki. Ambele bănci sunt în prezent închise.

Procurorul special Olafur Hauksson se ocupă deja pentru al patrulea an de dosarele finanţiştilor islandezi. În acest timp el a strâns materiale pentru 18 dosare împotriva lor. Deocamdată, Olafur Hauksson a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă de la Reykjavík doar numele a doi acuzaţi, foştii directori ai celor două bănci menţionate: Hreidar Már Sigurdsson şi Sigurjon Arnason.

Esenţa acuzaţiei constă în următoarele: la sfârşitul lui 2007, cele două bănci au început să acorde credite pentru achiziţia de acţiuni bancare. Acest lucru se făcea pentru ca preţurile la aceste acţiuni să nu scadă.

Procurorul a relatat un episod: Sigurdsson a primit în 2008 un credit de la Kaupthing şi a cumpărat acţiuni ale băncii. Apoi el a vândut aceste acţiuni propriei companii de holding, în schimbul a 572 de milioane de coroane islandeze (4,6 milioane de dolari) şi astfel a ridicat în mod artificial preţul la aceste acţiuni. Din această afacere Sigurdsson a câştigat, potrivit procuraturii, 325 de milioane de coroane. După două luni de la această operaţiune, Kauphting şi-a anunţat falimentul.

Potrivit lui Olafur Hauksson, procesul va dura cel puţin un an. Dacă acuzaţii vor fi declaraţi vinovaţi, ei sunt pasibili de pedepse de până la 6 ani privare de libertate.

Falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, în septembrie 2008, a constituit cea mai puternică lovitură la adresa pieţelor de creditare ale multor ţări, aminteşte Novîe Izvestia. Sistemul bancar islandez s-a prăbuşit în scurt timp, provocând o profundă recesiune a economiei Islandei.

De altfel, fostul premier Geir Haarde continuă să afirme că decizia guvernului său de a nu salva băncile locale şi de a renunţa la plata datoriilor către deponenţii străini a salvat Islanda de la faliment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor