Ironia sorţii. Putin ajunge la vorba lui Prigojin şi trece la epurarea conducerii armatei ruse

Vladimir Putin (st) şi Serghei Şoigu (Getty Images)
Redacţia
25.05.2024

Când un oficial de rang înalt al Apărării este arestat în Rusia, cazul este "interesant". Dar când cinci persoane de rang înalt din domeniul Apărării sunt încătuşate în mai puţin de o lună, asta înseamnă că e vorba despre o epurare, relatează BBC.

Potrivit sursei citate, dintre militarii de rang înalt cel mai recent a fost închis general-locotenent Vadim Şamarin, adjunctul şefului Statului Major al armatei şi şeful Direcţiei principale de comunicaţii a Forţelor Armate Ruse.

Acuzat de luare de mită pe scară largă, acesta a fost plasat în arest preventiv pentru două luni.

Câteva ore mai târziu, a apărut ştirea că a fost reţinut şi Vladimir Verteleţki, un funcţionar de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării. Potrivit Comitetului de Investigaţii al Rusiei, acesta a fost acuzat de abuz de autoritate în executarea unui ordin de stat în domeniul apărării.

Printre personalităţile din domeniul apărării din Rusia care, în decurs de o lună, au căzut în dizgraţie din cauza unor acuzaţii de corupţie se numără şi ministrul adjunct al Apărării Timur Ivanov şi general-locotenent Iuri Kuzneţov, şeful Direcţiei de personal a Ministerului Apărării.

De asemenea, au avut loc schimbări la vârful ministerului. Într-o remaniere recentă, preşedintele Vladimir Putin l-a înlocuit pe Serghei Şoigu, care a condus 12 ani Ministerul Apărării, cu economistul tehnocrat Andrei Belousov. Mutarea a fost interpretată pe scară largă ca o încercare a Kremlinului de a spori eficienţa în armata rusă şi de a combate corupţia.

Şoigu a primit o nouă funcţie, cea de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. În ceea ce-l priveşte pe şeful lui Vadim Şamarin, Valeri Gherasimov, acesta rămâne deocamdată şef al Statului Major General al forţelor armate ruse.

Dar arestarea unor oficiali de rang înalt din minister şi din statul major se reflectă negativ asupra conducerii militare care a coordonat războiul Rusiei în Ucraina.

Ironia sorţii

Vă amintiţi de Evgheni Prigojin? În urmă cu un an, liderul grupului de mercenari Wagner îi criticase public pe şefii militari, acuzându-i de incompetenţă şi corupţie şi îi învinuise pentru eşecurile de pe câmpul de luptă din Ucraina. Prigojin îşi concentrase atacul în special asupra lui Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov. El ceruse ca aceştia să fie înlocuiţi.

Această dispută a scăpat de sub control, ducând la o revoltă de 24 de ore. Mercenarii Wagner au preluat controlul asupra unor instalaţii militare cheie din sudul Rusiei şi au mărşăluit spre Moscova, în ceea ce a fost considerată drept o provocare fără precedent la adresa autorităţii Kremlinului. Dar principalul scop al revoltei fusese de fapt înlăturarea conducerii militare a ţării.

Rebeliunea a eşuat. Preşedintele Putin a trecut de partea şefilor săi militari. Prigojin a pierdut bătălia pentru putere cu Şoigu şi generalul Gherasimov. Iar la scurt timp după aceea, şeful grupului Wagner şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion.

Dar, după un an, a început o epurare a armatei susţinută de Kremlin.

Acest lucru spune ceva despre Vladimir Putin: preşedintelui rus nu îi place să acţioneze sub presiune. Dacă îi spuneţi să demită un ministru sau un general de armată, este puţin probabil să fie de acord pe loc pentru că, nu-i aşa, "nu-i spune lui nimeni ce să facă".

Dar asta nu înseamnă că Putin nu va acţiona, însă la momentul ales de el.

Ceea ce nu este clar este cât de departe va merge această epurare a armatei ruse şi câţi alţi oficiali de rang înalt vor ajunge în spatele gratiilor.

Fostul comandant al Armatei 58 a Rusiei, general-maior Ivan Popov, a fost arestat săptămâna aceasta sub suspiciunea de fraudă pe scară largă. Anul trecut, el a anunţat că a fost demis după ce s-a plâns liderilor militari de problemele de pe frontul din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor