Iranul se arată dispus să trimită mai multe trupe în Siria la cererea Damascului

Abbas Araghchi - Ministrul iranian de Externe (X - screenshot)
Redacţia
05.12.2024

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a anunţat marţi că Teheranul este gata să ia în considerare trimiterea mai multor trupe în Siria, dacă cererea va fi făcută de guvernul Assad de la Damasc, potrivit Zero Hedge.

„Dacă guvernul sirian cere Iranului să trimită trupe în Siria, vom lua în considerare cererea”, a declarat Araghchi, citat de publicaţia Al-Araby Al-Jadeed din Qatar, preluată ulterior de Reuters.

El a adăugat că Iranul pregăteşte „o serie de paşi pentru a calma situaţia din Siria şi a găsi o oportunitate de a prezenta o iniţiativă pentru o soluţie permanentă”.

Araghchi a sugerat că mai multe trupe pentru apărarea Siriei ar fi necesare pentru o stabilitate regională mai largă, având în vedere că preluarea teritoriului sirian de către grupări teroriste „ar putea afecta ţările vecine Siriei, precum Irakul, Iordania şi Turcia, mai mult decât Iranul”.

Teheranul este dispus să „se consulte şi să dialogheze” cu Turcia cu privire la diferenţele regionale, iar liderii săi vor purta în curând din nou discuţii directe cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a coordona un răspuns.

Desigur, Iranul are de mult timp trupe în Siria care asistă forţele lui Assad, dar orice fel de creştere mai mare a trupelor iraniene şi ale IRGC va fi cu siguranţă remarcată în mare măsură de Israel.

Israelul a bombardat deja Siria săptămânal, aparent ca parte a eforturilor de a contracara mijloacele pro-iraniene din regiunea Levantului. Dacă Republica Islamică îşi trimite mai multe trupe, acest lucru ar declanşa probabil o intervenţie militară israeliană directă mai mare.

În timp ce zvonurile şi speculaţiile au abundat cu privire la măsura în care serviciile secrete israeliene ajută în mod activ la cucerirea nord-vestului de către Hayat Tahrir al-Sham (HTS), toate acestea ar putea grăbi niveluri mult mai directe de asistenţă din partea Israelului pentru insurgenţa anti-Assad.

În timp ce sprijinul israelian pentru extremiştii sunniţi a avut loc mai devreme în războiul din ultimul deceniu (în sudul Siriei), orice sprijin pentru HTS s-ar dovedi extrem de stânjenitor, având în vedere că Washingtonul a desemnat oficial grupul HTS drept organizaţie teroristă.

Dar o astfel de desemnare legală nu a împiedicat niciodată axa NATO-Golf-Israel în anii anteriori de luptă în Siria să ajute teroriştii mandatari. Liniile de falie strategice prezentate în textul fundamental al lui Seymour Hersh, Redirecţionarea, sunt încă în joc.

Iată ce scria legendarul jurnalist încă din 2007, prezicând întregul război prin procură din Siria:

Pentru a submina Iranul, care este predominant şiit, administraţia Bush a decis, de fapt, să îşi reconfigureze priorităţile în Orientul Mijlociu. În Liban, administraţia a cooperat cu guvernul Arabiei Saudite, care este sunnit, în operaţiuni clandestine menite să slăbească Hezbollah, organizaţia şiită care este susţinută de Iran. Statele Unite au participat, de asemenea, la operaţiuni clandestine destinate Iranului şi aliatului său Siria. Un produs secundar al acestor activităţi a fost consolidarea grupurilor extremiste sunite care adoptă o viziune militantă a islamului, sunt ostile Americii şi simpatizează cu Al Qaeda.

Un aspect contradictoriu al noii strategii este faptul că, în Irak, cea mai mare parte a violenţei insurgente îndreptate împotriva armatei americane a provenit de la forţele sunite, şi nu de la şiiţi. Dar, din perspectiva administraţiei, cea mai profundă - şi neintenţionată - consecinţă strategică a războiului din Irak este împuternicirea Iranului.

De data aceasta, mi-a spus consultantul guvernului american, Bandar şi alţi saudiţi au asigurat Casa Albă că „vor supraveghea foarte atent fundamentaliştii religioşi. Mesajul lor pentru noi a fost „Noi am creat această mişcare şi o putem controla”. Nu este vorba de faptul că nu vrem ca salafii să arunce bombe; este vorba de cine le aruncă - Hezbollah, Moqtada al-Sadr, Iran şi sirieni, dacă aceştia continuă să lucreze cu Hezbollah şi Iran.

"Salafii care aruncă bombe" este exact ceea ce s-a întâmplat în Alep cu câteva zile în urmă. Se pare că noul război a intrat acum pe porţile oraşului central Hama, unde forţele pro-Siria se luptă din nou cu jihadiştii bine înarmaţi şi îmbrăcaţi în negru.

În prezent, miliţiile pro-iraniene vin peste graniţă din Irak pentru a ajuta forţele naţionale. Se spune că numărul acestora este limitat, de ordinul sutelor, dar dacă începe o mişcare suficient de mare a forţelor şiite, aceasta ar putea declanşa o intervenţie mai mare a Israelului şi a Turciei. În ceea ce priveşte Turcia în special, aceasta se foloseşte fără îndoială de fanaticii HTS pentru a curăţa etnic nordul Siriei de kurzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor