Iranul cere SUA compensaţii de 1 trilion USD pentru sancţiunile impuse după retragerea din JCPOA

Mohammed Javad Zarif
Mohammed Javad Zarif (Atta Kenare / AFP / Getty Images)

O criză majoră a fost evitată duminică în ceea ce priveşte instalaţiile nucleare iraniene şi la evacuarea inspectorilor AIEA din puncte cheie, programată de regimul de la Teheran, potrivit unei decizii anterioare a parlamentului iranian pentru 21 februarie.

Iranul a ajuns la un acord de ultim moment cu agenţia de monitorizare a energiei atomice a ONU, AIEA, înţelegerea fiind acum descrisă ca un „acord tehnic” temporar menit menţinerii inspecţiilor timp de încă trei luni.

Citiți și Iranul ameninţă că va opri camerele de monitorizare ale Agenţiei pentru Energie Atomică

Potrivit acordului, AIEA nu va mai efectua „inspecţii rapide” de ultim moment, Teheranul susţinând că nu ar trebui să fie supus acestora după ce SUA a ieşit din acord în timpul administraţiei Trump.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat, duminică, faptul că "Soluţia prezentă nu este un înlocuitor pentru ceea ce aveam înainte. Este o soluţie temporară care ne permite să continuăm să oferim lumii asigurări despre ceea ce se întâmplă acolo, în speranţa că poate vom reveni la o imagine mai completă", potrivit CNN.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a afirmat că este gata să negocieze cu Iranul sub mediere europeană, lucru pe care Iranul părea că îl respinge iniţial. Dar acum dă semnale de disponibilitate, declarând, duminică, faptul că estimează că sancţiunile unilaterale aplicate de Statele Unite au cauzat daune economiei sale în valoare de 1 trilion de dolari.

Citiți și Israelienii avertizează că vor ataca Iranul dacă Joe Biden revine în cadrul acordului nuclear JCPOA

Duminică, ministrul de Externe Javad Zarif a mai declarat că orice negociere pentru salvarea acordului nuclear din 2015 trebuie să includă „compensaţii” pentru astfel de daune economice de durată. "Când ne vom întâlni, vom creşte compensaţiile", a declarat el pentru presstv, condusă de stat, într-un interviu. Zarif a explicat:

„Aceste despăgubiri vor lua forma de reparaţie sau dacă vor lua forma investiţiei sau dacă vor lua forma unor măsuri pentru a preveni repetarea a ceea ce a făcut Trump”.

Citiți și Israelienii avertizează că vor ataca Iranul dacă Joe Biden revine în cadrul acordului nuclear JCPOA

El a descris că, în total, aproximativ 800 de sancţiuni la toate nivelurile economiei au dus la pierderea a 1 trilion de dolari şi că orice sancţiuni ulterioare ar duce la ieşirea finală a Teheranului din JCPOA. "Aceasta nu este o ameninţare. Pur şi simplu exercităm măsurile de remediere prevăzute în JCPOA", a subliniat Zarif.

"Situaţia pe care Europa şi-a creat-o este aceea că trebuie să aştepte ca SUA să ia o decizie. Trăieşte la cererea şi mila SUA", a afirmat el. "Acum, ei ar trebui să-i convingă pe americani să revină [la acordul nuclear] cel puţin pentru a le permite ... să-şi menţină demnitatea şi să îşi îndeplinească obligaţiile. Nu este prea mult".

Citiți și Parlamentul iranian votează o lege care cere "distrugerea Israelului"