Iranul amână discutarea proiectului de lege ce prevede sancţiuni vizând UE
Parlamentul iranian a amânat dezbaterea unui proiect de lege care vizează oprirea vânzărilor de ţiţei către ţările din Uniunea Europeană ce au impus sancţiuni vizând sectorul petrolier al republicii islamice, a declarat duminică un parlamentar.
Comisia pentru energie a legislativului a pregătit miercuri proiectul de lege şi intenţiona să îl supună la vot duminică, însă purtătorul de cuvânt al comisiei, Emad Hosseini, a spus că măsura a fost amânată.
Oficialul a explicat că sunt necesare noi discuţii cu givernul înainte ca proiectul de lege să fie prezentat Parlamentului.
Sistarea exporturilor de petrol către UE ar urma să intre în vigoare imediat, fără a aştepta intrarea în vigoare a sancţiunilor europene.
"Un alt punct obligă Guvernul să interzică importul tuturor bunurilor din statele care au impus sancţiuni împotriva ţării noastre", a precizat vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru energie, Nasser Sudani.
Disputa în legătură cu activităţile nucleare ale Iranului s-a intensificat după raportul AIEA din noiembrie, în care au fost exprimate temeri serioase în legătură cu posibilelele dimensiuni militare ale programului.
Agenţia afirma atunci că dispune de informaţii care sugerează că Iranul a făcut teste "relevante pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear explozibil".
De atunci, Uniunea Europeană şi Statele Unite au introdus o serie de sancţiuni vizând Iranul, inclusiv măsuri care vizează sectorul petrolier al ţării.
Disputa în legătură cu activităţile nucleare ale Iranului s-a intensificat după raportul AIEA din noiembrie, în care au fost exprimate temeri serioase în legătură cu posibilelele dimensiuni militare ale programului.
Sancţiunile UE interzic importul, achiziţia şi transportul de ţiţei iranian şi de produse petroliere, precum şi asigurările sau finanţarea operaţiunilor din acest domeniu.
Toate contractele existente trebuie terminate până în 1 iulie.
Intervalul de timp până la intrarea în vigoare completă a sancţiunilor vizează să le ofere ţărilor UE timp pentru a găsi surse alternative de petrol, încă parlamentarii iranieni au avertizat că analizează în prezent posibilitatea de a opri exporturile în Europa în decurs de câteva zile, o măsură ce va duce, probabil, la scumpirea combustibilului.
Iranul a ameninţat şi că va închide strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează peste 20% din petrolul vândut în lume.
În replică, Statele Unite au avertizat că vor folosi forţa, dacă este nevoie, pentru a menţine coridorul de transport