Iranul amână discutarea proiectului de lege ce prevede sancţiuni vizând UE

Epoch Times România
29.01.2012

Parlamentul iranian a amânat dezbaterea unui proiect de lege care vizează oprirea vânzărilor de ţiţei către ţările din Uniunea Europeană ce au impus sancţiuni vizând sectorul petrolier al republicii islamice, a declarat duminică un parlamentar.

Comisia pentru energie a legislativului a pregătit miercuri proiectul de lege şi intenţiona să îl supună la vot duminică, însă purtătorul de cuvânt al comisiei, Emad Hosseini, a spus că măsura a fost amânată.

Oficialul a explicat că sunt necesare noi discuţii cu givernul înainte ca proiectul de lege să fie prezentat Parlamentului.

Sistarea exporturilor de petrol către UE ar urma să intre în vigoare imediat, fără a aştepta intrarea în vigoare a sancţiunilor europene.

"Un alt punct obligă Guvernul să interzică importul tuturor bunurilor din statele care au impus sancţiuni împotriva ţării noastre", a precizat vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru energie, Nasser Sudani.

Disputa în legătură cu activităţile nucleare ale Iranului s-a intensificat după raportul AIEA din noiembrie, în care au fost exprimate temeri serioase în legătură cu posibilelele dimensiuni militare ale programului.

Agenţia afirma atunci că dispune de informaţii care sugerează că Iranul a făcut teste "relevante pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear explozibil".

De atunci, Uniunea Europeană şi Statele Unite au introdus o serie de sancţiuni vizând Iranul, inclusiv măsuri care vizează sectorul petrolier al ţării.

Disputa în legătură cu activităţile nucleare ale Iranului s-a intensificat după raportul AIEA din noiembrie, în care au fost exprimate temeri serioase în legătură cu posibilelele dimensiuni militare ale programului.

Sancţiunile UE interzic importul, achiziţia şi transportul de ţiţei iranian şi de produse petroliere, precum şi asigurările sau finanţarea operaţiunilor din acest domeniu.

Toate contractele existente trebuie terminate până în 1 iulie.

Intervalul de timp până la intrarea în vigoare completă a sancţiunilor vizează să le ofere ţărilor UE timp pentru a găsi surse alternative de petrol, încă parlamentarii iranieni au avertizat că analizează în prezent posibilitatea de a opri exporturile în Europa în decurs de câteva zile, o măsură ce va duce, probabil, la scumpirea combustibilului.

Iranul a ameninţat şi că va închide strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează peste 20% din petrolul vândut în lume.

În replică, Statele Unite au avertizat că vor folosi forţa, dacă este nevoie, pentru a menţine coridorul de transport

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor