IPS Ioan Robu: Construcţia de lângă Catedrala Sf Iosif, demolată prin decizia Curţii de Apel Suceava
Arhiepiscopul-Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a anunţat sâmbătă că, urmare a unei decizii a Curţii de Apel Suceava, construcţia Cathedral Plaza va fi demolată, întrucât este "ilegală".
Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a organizat sâmbătă o conferinţă de presă pentru a prezenta decizia irevocabilă din 3 noiembrie a Curţii de Apel Suceava care a judecat cererea sa de revizuire şi a schimbat în totalitate hotărârea nr. 1025 din iunie 2009 a Curţii de Apel Ploieşti, menţinând sentinţa Tribunalului Dâmboviţa care anula autorizaţia de construire a firmei Millennium Building pentru clădirea de lângă Catedrala Sf. Iosif din Capitală.
"Putem afirma în acest moment că, deşi se lucrează în mod febril, dânşii sunt în nelegalitate, nu au autorizaţie de construcţie", au susţinut reprezentanţii Arhiepiscopiei.
Ioan Robu a reamintit că litigiul cu Millennium Building a început în aprilie 2006, fiind strămutat de patru ori la cererea acestei firme, şi a fost soluţionat "în spiritul dreptăţii" de Tribunalului Dâmboviţa, iar apoi judecat "strâmb" de Curtea de Apel Ploieşti
"Aroganţă, prepotenţă, dispreţ, sfidare: patru cuvinte care spun cum am fost trataţi noi, Biserica Catolică din Bucureşti, de către Guvern şi Preşedinţie, de Primăria Sectorului 1 şi Millennium Building, de Inspectoratul de Stat în Construcţii. (...) Degeaba s-au grăbit să se bucure beneficiarii favorurilor ilegale de ridicarea acestei construcţii, pentru că bucuria le-a fost vremelnică, construcţia tot va fi demolată", a spus Arhiepiscopul-Mitropolit de Bucureşti.
Ioan Robu a subliniat că Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi întreaga comunitate religioasă au avut în ultimii trei ani o grea încercare pe care au trecut-o cu mult efort şi cu multă răbdare şi speranţă că vor păstra pentru generaţiile viitoare locul de suflet al credincioşilor - Catedrala Sf. Iosif.
"Atunci când sămânţa îndoielii aruncată de Millennium Building şi de asociatul său, Primăria Sectorului 1, cu multă perfidie, încolţise în mintea multora pentru a-i face să nu mai creadă în posibilitatea anulării autorizaţiei de construire, firescul s-a produs. Autorizaţia aceasta, dată pe ochi frumoşi şi pe bani mulţi, a fost declarată ca ilegală. La Suceava s-a scris mereu istoria, iar acum s-a scris o nouă pagină de istorie a justiţiei române", a spus înaltul ierarh.
Arhiepiscopul a precizat că, ştiindu-se că terenul pe care e ridicată clădirea aparţine domeniului public, primarul Capitalei trebuie să oblige investitorul să demoleze construcţia ilegală.
"Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti are obligaţia de a nu mai sprijini nici făţiş şi nici pe ascuns pironul şi beneficiarul acestuia şi să treacă la oprirea lucrărilor ilegale, îndeplinindu-şi obligaţiile de serviciu. În caz contrar, ne vedem nevoiţi să solicităm intervenţia organelor de cercetare penală pentru a verifica de ce este protejat acest proiect imobiliar", a completat IPS Ioan Robu.
Înaltul ierarh a vorbit despre deschiderea pro-europeană a ministrului Culturii Kelemen Hunor, spunând că acesta a abordat dintr-o perspectivă corectă această cauză, susţinând protejarea monumentului istoric Catedrala Sf. Iosif.
"Reuşita noastră de la Suceava ne îndreptăţeşte să credem în succesul celorlalte acţiuni aflate încă pe rolul instanţelor de judecată, prin care urmărim revenirea la situaţia de normalitate existentă înainte de debutul acestui monstruos proiect. Statul trebuie să-şi îndeplinească obligaţia pe care şi-a asumat-o prin Convenţia de la Granada de a-şi proteja monumentul istoric, inclusiv prin demolarea acestei construcţii ridicate ilegal", a mai susţinut Ioan Robu.
El a adăugat că, din 2006 şi până în prezent, nu a primit niciun răspuns la numeroasele scrisori adresate Guvernului şi altor autorităţi.