iPad2 - O tabletă care îşi găseşte locul în casă

Imediat după ce l-am cumpărat am fost întrebat: este un moft, nu-i aşa? Ai putea să trăieşti fără el nu-i aşa? Răspunsul este da, sigur nu mi-aş vinde un rinichi pentru el.
Tableta Apple iPad. (Kuki Szabolcs/The Epoch Times)
Andrei Ionescu
05.01.2012

Imediat după ce l-am cumpărat am fost întrebat: este un moft, nu-i aşa? Ai putea să trăieşti fără el nu-i aşa? Răspunsul este da, sigur nu mi-aş vinde un rinichi pentru el, aşa cum s-a petrecut în povestea de aici http://english.ntdtv.com/ntdtv_en/news_china/2011-06-06/chinese-teenager-sells-kidney-for-an-apple-ipad-2.html

Totuşi o tabletă îşi are locul în casă, de exemplu atunci când îţi petreci 8 ore în fiecare zi în faţa calculatorului şi vrei să mai schimbi poziţia, o tabletă devine esenţială, pentru că îţi dă o oarecare libertate de mişcare şi brusc devine suportabil să citeşti mail-uri şi poate chiar plăcut să citeşti un document, o pagină web, etc... , motiv pentru care îl ierţi când nu poţi face din prima pe el tot ce poţi face pe un calculator.

Pe lângă asta, gadgetul devine o jucărie veritabilă pentru copii. Fata mea de trei ani este expertă în sistemul de operare iOS, care este pe cât de simplu, pe atât de intuitiv. Interfaţa robustă dar foarte rapidă, îi dă o fluiditate foarte naturală: când te mişti - se mişcă. Rezultatul? Este jucăria preferată de luni întregi, şi a fost primul lucru pe care îl cerea când venea de la grădiniţă. Pentru părinţi asta nu este un lucru deloc de neglijat, pentru că astfel am avut ocazia să îi dau copilului ceva cu care să îşi dezvolte aptitudinile fie de desen.

Revenind la universul maturităţii, pot spune că mail-urile sunt o experienţă plăcută pe ipad, având o interfaţă relativ minimă, interfaţa fiind optimizată pentru citirea fluxului de mail-uri. Timpul de răspuns al aplicaţiei este foarte bun, având în vedere că îşi aduce mail-urile în timp ce stă (în background) şi cu atât mai mult cu cât iOS 5 include meniul de notificări ce dă acces direct la ultimele mail-urile care au sosit. De asemenea faptul că tableta/telefonul este mai mic şi mai uşor decât un laptop, înseamnă că există o probabilitate mai mare să ai mail-ul aproape de tine iar şansele să apuci să ţi-l verifici printre picături creşte.

Aplicaţiile pe iOS sunt foarte bine lucrate şi stabile. Motivul principal pentru asta este faptul că magazinul de aplicaţii iOS (App Store), care s-a maturizat mult în ultimii 3 ani, a fost conceput de la început astfel încât să existe doar dacă poate să se asigure că nu pătează experienţa ipad/ipod. Aplicaţiile sunt mai întâi verificate şi abia apoi sunt puse la dispoziţia utilizatorilor pentru descărcare. Deşi necesită o mai mare atenţie din partea dezvoltatorilor de aplicaţii, Apple a compensat prin crearea mai multor mecanisme prin care programatorii să poată fi plătiţi.

Poate nu suntem obişnuiţi să plătim pentru aplicaţii, dar de fapt costul aplicaţiilor nu este mare, considerând că se pot descărca foarte multe aplicaţii gratuit, cu publicitate inclusă, sau în formă demonstrativă - de exemplu dacă vrei mai multe nivele la un joc plăteşti în funcţie de ele. De asemenea dacă poţi să cumperi un joc cu 4-8 lei şi te joci cu el zile în şir, atunci devine evident că este mult mai ieftin decât o seară la cinema sau la biliard.

Cum toate în viaţă au din păcate o natură duală, o să enumăr pe scurt câteva părţi pozitive şi negative al acestei tablete.

Ce îmi place:

  • sunt multe aplicaţii pe care le poţi folosi, şi dacă eşti dispus să reînveţi aplicaţiile, e chiar o plăcere să explorezi posibilităţile
  • e un calculator diferit de celelalte (laptop/desktop/pda) şi după o vreme îşi găseşte locul în casă, iar acolo unde îşi găseşte locul e chiar util.
  • poate fi o consolă cu jocuri, un browser, un ceas, o agendă de lucru, o hartă, o bibliotecă, o centrală de ştiri, etc... Cantitatea de aplicaţii disponibile pentru iOS fiind impresionantă.
  • răspunde rapid la comenzi, interacţiunea devine naturală: te mişti, se mişcă.
  • e foarte tentant să-l foloseşti doar pentru plăcere (asta înseamnă că face şi business-ul mai uşor de suportat, dar te poţi şi pierde în această plăcere, iar timpul odată scurs, s-a dus).
  • cu toate limitările pe care le are iOS-ul, se obţine o performanţă bună şi constantă în aplicaţii şi teoretic se obţine şi o securitate mai mare, doar că fiind făcut în China şi controlat de US, nu îmi dau seama cât de mult eşti de fapt în siguranţă.
  • e metalic, e solid, e mic, e uşor, bateria ţine mult, adică e chiar greu să îl foloseşti 10 ore non-stop pentru că oboseşti, şi dacă nu îl foloseşti non-stop bateria ţine chiar mai mult, cu zilele chiar (dacă dezactivezi, 3g, wifi şi bluetooth, vezi airplane mode), moment în care tot găseşti o priză pe undeva.
  • e o tabletă, nu e PC, poţi să ţi-l ridici la ochi şi să vezi mai de aproape, e plăcut de folosit în maşină, pe canapea, totodată este şi o jucărie cu care un copil se joacă un timp nedefinit, spre deosebire de restul jucărilor unde media de interes este în medie de ~15 minute.

Ce nu îmi place:

  • prima impresie pe care am avut-o, după ce în prealabil m-am obişnuit cu iPhone4 cu „retina display”, este că e pixelat, dar te obişnuieşti cu timpul. Pur şi simplu nu îl ţii atât de aproape de ochi.
  • dacă foloseşti aplicaţiile de iPhone care nu au fost convertite pentru ipad, senzaţia nu e deloc plăcută pentru că deşi pe iPhone4 ai o densitate foarte mare de pixeli, el măreşte aplicaţiile de la varianta veche de telefon care au o rezoluţie mult mai scăzută pe o suprafaţă cu mult mai mare. Dacă eşti obişnuit cu iPhone4 unde pur si simplu uiţi că există pixeli, prima senzaţie e şocantă. Partea bună e că se găsesc aplicaţii native ipad pentru majoritatea aplicaţiilor-
  • este metalic, şi câteodată rece, dar poate îi găsesc o husă mai bună
  • este tabletă, nu e PC, trebuie reînvăţat cum să fi eficient cu el.
  • iOS încă limitează mult utilizatorul, câteva exemple:
  1. Pui muzică pe telefon/pad cu iTunes, îţi reinstalezi calculatorul, îşi pierde sincronizarea după care nu poţi să copiezi înapoi piesele în calculator de pe telefon/pad deşi le poţi asculta (foarte frustrant)
  2. Nu poţi să pui un card în el. Alternativa fiind aplicaţii online gen Dropbox.
  3. Gestionarea offline frecventă a filmelor şi pozelor este dificilă
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor