Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluţionar. Decizie a instanţei

Tribunalul Bucureşti a admis cererea depusă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist şi a anulat certificatul de revoluţionar al fostului preşedinte Ion Iliescu.
"Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant împotriva pârâtului Iliescu Ion. Anulează certificatul de luptător remarcat prin fapte deosebite, LRM-I seria 00011, emis pe numele pârâtului. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal", se arată în decizia instanţei, potrivit Agerpres.
Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, aflat în subordinea Guvernului, a solicitat în instanţă retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 acordat lui Ion Iliescu.
Conform unui document al Secretariatului, o comisie a constatat că Ion Iliescu a fost membru al Uniunii Tineretului Comunist din 1944 şi al Partidului Comunist Român din 1953, avansând ulterior în ierarhie. Iliescu a fost secretar al Comitetului Central al UTC din 1956 şi membru al Comitetului Central al PCR.
"Întrucât în 1971 Iliescu a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, cumulată cu funcţia de conducere din cadrul UTC, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004, modificată prin Legea nr. 242. (...) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care au ocupat funcţii de conducere în cadrul PCR la nivel local, regional sau naţional în perioada 1945 - 1989. În unanimitate, comisia decide demararea procedurii administrative de anulare a certificatului LRM", se menţionează în document.
Posesorii certificatului de revoluţionar beneficiază de facilităţi precum: prioritate la achiziţia sau închirierea locuinţelor din fondul de stat, credite imobiliare avantajoase, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament, transport urban gratuit, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru clădiri şi terenuri, precum şi posibilitatea cumulării pensiei cu alte venituri.
Demersurile pentru anularea certificatului lui Ion Iliescu au început în iunie 2022, în urma unei sesizări depuse de Asociaţia 21 Decembrie, care susţinea că Iliescu nu îndeplineşte condiţiile pentru obţinerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei.
Ion Iliescu a fost preşedinte al României de trei ori: ca lider al FSN între decembrie 1989 şi 1992, apoi ca preşedinte ales între 1992–1996 şi 2000–2004.
Fostul preşedinte a fost trimis în judecată de două ori în dosarul "Revoluţiei", însă ambele dosare au fost întoarse la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei. Iliescu era acuzat că, pentru a-şi legitima venirea la putere după fuga lui Nicolae Ceauşescu, a iniţiat o operaţiune de inducere în eroare a opiniei publice, coordonată de cadre militare din MApN, care a dus la numeroase decese, răniri, traume psihice şi privări grave de libertate.